20% от бедните българи нямат достъп до здравни грижи
20% от бедните българи нямат достъп до здравни грижи / Thinkstock/Getty Images
20% от българите с нисък доход нямат достъп до здравни грижи
80897
20% от българите с нисък доход нямат достъп до здравни грижи
  • 20% от българите с нисък доход нямат достъп до здравни грижи

20 на сто от хората с ниски доходи у нас нямат достъп до медицински грижи. Всяка година около 4 на сто от българските семейства пък изпадат под линията на бедността поради доплащане на здравни услуги. Данните са от доклад на Световната банка, обясни Антъни Томпсън, постоянен представител на институцията у нас.

Болници връщат пациенти, твърди НПО

Според Томпсън смъртността от апандисит в България била сред най-високите в Европа. Това твърдение бе оборено от ръководството на Българския лекарски съюз, според което сме били първи по смъртност от апандисит в 30-те години на миналия век. Дискусията се проведе по време на третото заседание на Съвет „Партньорство за здраве", който обединява лекари, пациенти, експерти от чужбина и представители на няколко министерства в столицата.

Москов: НЗОК може да подпомогне финансово болниците, поемащи спешните случаи

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия е отправила препоръка към България да намали легловата си база в болниците, тъй като изразходването на средства от лечебните заведения било много високо. Трябвало също така да се премахне финансовият натиск върху българските пациенти, за да имат равен достъп до здравни услуги.

Оказва се, че частните разходи в здравеопазването у нас са два пъти повече от препоръчаните от Световната банка. Недостиг на лекари нямало, но проблемът бил, че твърде малко от тях работели в извънболничната помощ, показва още докладът.

Москов за уволнените шефове на болници: Говорят по телевизиите колко съм лош

Като основни проблеми в родното здравеопазване пък Европейската комисия е посочила неефективността при усвояването на средства, ниското финансиране, както и слабите резултати от полаганите здравни грижи.

Междувременно, след края на заседанието здравният министър Петър Москов отправи кодирано съобщение към фармацевтичната индустрия у нас и добави, че целта е само представителите на индустрията да го разберат.

„Ще пратя леко кодирано съобщение до фармацевтичната индустрия: ако не се получат договорените споразумения за промяна на риска, ще отидем на джъмбо рефериране. Те ще разберат", каза той.

Това означава, че ако не бъде постигнато споразумение фармацевтични компании, които са с ръст в продажбите, да връщат пари на Здравната каса, независимо от цената на лекарството, което предлагат, министър Москов ще направи така, че цените на лекарствата да се определят по групи. Тоест, примерно, всички лекарства за епилепсия да бъдат с една цена, което според фармацевти ще ощети конкретни компании.