Германецът, наръгал сънародник на „Златни пясъци“, остава зад решетките
Германецът, наръгал сънародник на „Златни пясъци“, остава зад решетките / БГНЕС, архив

20-годишният германец, който намушка свой сънародник в курорта „Златни пясъци“ остава за постоянно в ареста, постанови Варненският апелативен съд. Тобияс Замарция е разследван за грабеж, придружен със средна телесна повреда. Преди 10 дни на търговската алея в комплекса той нападна с година по-възрастния от него Джъстин Шнайдер и го наръга с нож в корема, опитвайки се да му вземе телефона и парите. Пострадалият успя да избяга, без да бъде ограбен.

Пред съда  Тобияс поиска да бъде пуснат под парична гаранция. Според магистратите всички събрани доказателства до настоящия момент обосновават категорично предположението, че той е автор на престъплението. Проведен е следствен експеримент, разпитани са основните свидетели, присъствали на нападението, както и пострадалият. Има данни, че  обвиняемият е направил опит да въздейства върху свидетел на инцидента.

Въпреки че Замарция е гражданин на ЕС и има право на свободно придвижване, към настоящия момент той няма установен адрес в България, където се водят следствените действия. Тъй като обвиняемия, пострадалия и свидетелите са чужди граждани, съдът разпореди разследването да приключи в максимално разумни срокове. По преценка на прокуратурата наказателното производство спрямо Тобияс Замарция би могло да се разглежда и в Германия. Докато приключи обаче разследването в България, младият германец ще остане в ареста и поради опасността да се укрие или да извърши друго престъпление.

Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.