Мартин Шулц се обяви за оставане на Гърция в еврозоната
Мартин Шулц се обяви за оставане на Гърция в еврозоната / БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц се обяви за оставане на Гърция в еврозоната, след като в неделя заяви пред германско радио, че може да се наложи Атина да въведе друга валута, ако гърците отхвърлят на референдума строгите условия за спасителното финансиране, предаде Ройтерс.

Шулц изтъкна пред журналисти в Страсбург, че според него онези, които искат да разцепят еврозоната, грешат. "Моето лично мнение е, че нашата цел не може да бъде Грекзит", заяви той. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че никога не е призовавал за оставка на гръцкия премиер Алексис Ципрас или на гръцкото правителство.

В интервю за в. "Ханделсблат" преди референдума в Гърция Шулц изрази надежда, че гърците ще кажат "да" на изискванията на кредиторите, припомня ТАСС.

"Тогава Ципрас според мен трябва да подаде оставка и нови избори ще бъдат неизбежни", заяви ръководителят на ЕП, допълвайки, че все пак ще има техническо преходно правителство, така че преговорите да могат да бъдат възобновени.

"Ако преходното правителство намери приемливо решение с кредиторите, тогава времето на СИРИЗА ще отмине", каза Шулц, имайки предвид управляващата коалиция на радикалните леви сили).

Източник: БТА