Кмет и бизнес дама влизат в съда за подкуп и измами в Куклен
Кмет и бизнес дама влизат в съда за подкуп и измами в Куклен / sxc.hu

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу бизнес дамата Надежда Минчева и изпълняващия длъжността кмет на Куклен Костадин Павлов, съобщи за Дарик говорителят на прокуратурата Галина Андреева. Двамата са обвинени в търговия с влияние, длъжностни престъпления и измами с документи, свързани с доставката на хранителни продукти и са с мерки за неотклонение „парична гаранция" от по 4000 лв.

През 2013 година Павлов получил чрез посредник подкуп от 3000 лв., за да окаже влияние в полза на фирмата й при обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за местната детска градина и домашния социален патронаж в града. Стойността на договора за една година е над 74 000 лева. Конкурсните оферти били отворени и сравнени предварително. През 2014 година изпълняващият длъжността кмет упражнил влияние при определянето на изпълнител на поръчката срещу сумата от 1200 лв.

Минчева е обвинена за това, че като собственик на пловдивската фирма „Надежда-2000" е предложила подкуп на длъжностно лице.

Предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен Костадин Павлов, е от 3 до 15 години затвор, глоба до 25 000 лв., конфискация на половината от имуществото и лишаване от правото да заема определен длъжност. При доказване на вината на Надежда Минчева я грози лишаване от свобода до 10 години и глоба до 15 000 лв.

Надежда Минчева бе обвинена и за подобен случай в Пловдив. Става дума за доставка на хранителни продукти в детските градини в район „Централен", след който бе отстранена от длъжност кметицата Райна Петрова.

Други новини от Пловдив