Наградиха победителите от XVI -я Международен фестивал „Приятели на България”
Наградиха победителите от XVI -я Международен фестивал „Приятели на България” / netinfo

Шестнадесетото издание на Международния фестивал на творческите състави „Приятели на България” завърши с голямо българско хоро, водено от добричкия хореограф и член на журито Николай Манев.

Осем фестивални концерта се проведоха на сцената на Театър-вариете „Албена” с участието на вокални изпълнители и танцьори от България, Русия и Румъния, информираха организаторите от Фестивална програма „Приятели на България”.

В раздел „Народни танци”, овациите на публиката и признанието на журито получиха ансамблите „Веснушки” и „Юность” от Москва, Представителен танцов ансамбъл „Детство” при ОДК - Пазарджик и Детски танцов състав „Венче” при НЧ „Асен Златаров – 1872”, Шумен и Танцов клуб „Кибела”, Дуранкулак.

След надпреварата в направление „Съвременен танц”, журито присъди дипломи на Школа за модерен балет „Аглея” от Сливница, Студио за съвременни танци „Палитра” - Добрич, Школа за съвременен танц „Вортэкс” от Москва, Център „Метеор” от руския град Городец и Клуб „Танци на народите” при СОУ „Васил Левски”, гр. Провадия.

Класически танци представиха младите изпълнители от Балетна школа „Радост” – Пазарджик, Студио за класически балет при Арт център „Палитра” -  Добрич, Студио „Пирует” от Московска област и др.

Истински фолклорен празник създадоха малките певци от Хор „Унисон”, Румъния и групата за народни песни при НЧ „Дружба 1898”, с. Дуранкулак.

С големите награди в категория „Естраден вокал”, в различните възрастови групи са удостоени Нино Касрадзе от Москва, Жулиета Иванова от Русе, малкият варненец Максим Ялнъзов с вокален педагог Мила Маврова, Крисияна Николаева от Шумен и Елена Георгиева от Добрич с вокален педагог Анелия Иванова.

Ръководителите на множеството вокални школи и групи проведоха творчески срещи с членовете на журито – Мари Агасян, артистичен директор на Програма „Приятели на България” и известния български композитор Хайгашод Агасян.

Специални отличия на управителя на Фестивалната програма „Приятели на България” Цветан Иванов получиха Ирина Георгиева от София за изпълнение на руска песен и Джан Нинша за представянето на българските песни „Я кажи ми, облаче ле, бяло” и „Хубава си, моя горо”.

Програма „Приятели на България" ще проведе нова среща на талантливите изпълнители в началото на месец октомври, в черногорския град Херцег Нови.

 

След българското Черноморие, Приятелите на България ще имат нови творчески срещи на брега на Адриатическо море.