Калоян Топалов започва да гради новия облик на СГС
Калоян Топалов започва да гради новия облик на СГС / снимка: БГНЕС

За нов имидж на Софийския градски съд ще работи съдия Калоян Топалов. По време на официална церемония в Съдебната палата той официално встъпи в длъжност като нов председател на градския съд.

Топалов обеща да подобри и задълбочи връзката с прокуратурата, адвокатурата, неправителствения сектор и медиите. Във връзка с доскорошните шумни скандали около непрозрачния начин на разпределение на делата в съда, Топалов даде гаранция, че са предприети всички мерки проблемът да бъде решен. „До края на юли ще бъде преинсталиран софтуерът за разпределение на делата в СГС. Така ще се защити системата от външен достъп", поясни още Калоян Топалов. Той добави, че за всяко едно нещо ще информира обществото, за да знаят и да са сигурни в това, което се случва.

С поправка в Закона за СРС ще се даде възможност да бъдат делегирани правомощия на съдии от СГС да разписват специални разузнавателни средства, каза още Топалов, след като встъпи в длъжност. Така ще има повече хора, които да подписват разрешения, но тази евентуална промяна в закона ще важи само за СГС, обясни Калоян Топалов.

Новият шеф на СГС даде заявка за целенасочена и активна работа: „Това, което искат и всички граждани - нормална обстановка, подобряване качеството и условията на работа - оттам нататък резултатите сами ще дойдат, тъй като мога да ви уверя, че голяма част от колегите в СГС са достойни и работливи хора. Единственото нещо, което ги интересува, е да бъдат оставени на спокойствие да вършат това, за което са на този пост".