Историческият музей в стана част от глобална мрежа на световните музеи
Историческият музей в стана част от глобална мрежа на световните музеи / снимка: screenshot google Cultural Institute

Регионалният исторически музей в Пловдив стана част от онлайн платформата Google Cultural Institutе . От ръководството на музея са покрили изискванията на  иновативната софтуерна корпорация, а профилът вече  е достъпен за всички интернет потребители от цял свят, редом с този на регионалния  етнографски музей в Пловдив.

Онлайн платформата обединява световните музеи, галерии и архиви. Google Cultural Institute дава възможност за представянето не само на отделни експонати, но и на цели онлайн изложби, достъпни за всички. Артефактите могат да бъдат разглеждани във  ивисока резолюция и предизвикват интерес за любителите на историята и  изследователите, които имат професионално отношение към съхраняваното в музейните  фондове.

Първоначално историческият музей в Пловдив   участва със 150 културни ценности и онлайн изложбите  „България в Първата световна война” и „Душата на японската кукла”. Предстои  да бъде осигурен о български превод  на вече създадените изложби и да бъде представена всяка една от експозиции. За тази цел ще се работи по проекта за дигитализиране на културно-историческото наследство на Пловдив, финансиран с европейски средства.