Габровски футболисти ще карат магистратури в Щатите със спортни стипендии
Габровски футболисти ще карат магистратури в Щатите със спортни стипендии / sport-gabrovo.com

Как спортът може да бъде трамплин към персоналното израстване на един младеж. Това показват нагледно две амбициозни момчета от Габрово – Петър Лятуу и Веселин Панчев. Двамата получиха спортни стипендии от реномиран частен университет във Финдли (Охайо, САЩ).

Информацията съобщава www.sport-gabrovo.com.

Пепи и Веско ще играят за футболния отбор на университета „Ойлърс Атлетикс“ и същевременно ще изкарат магистратури по бизнес администрация и мениджмънт. Обучението е двугодишно и е на стойност 25 хиляди долара, като отпуснатите спортни стипендии на двамата покриват 75 процента от сумата и това е максимумът според вътрешните разпоредби на учебното заведение.

Като студенти по публична администрация във Великотърновския университет Пепи и Веско всяко лято пътуват до Щатите на работни бригади. Именно при последното посещение отвъд океана осъществяват и контакта във Финдли.

„Още докато бяхме на бригади там четири лета, го имахме като интерес и като вариант, ако има как, да запишем магистратура там. Изпращахме имейли до университети и всички откликваха, но ни отговаряха, че за да получим спортна стипендия, трябва или да изпратим видео, или да отидем на място за тестове.

Съответно Финдли беше университетът в окръга, частен и реномиран, където ние можехме да отидем на място и да се запознаем реално с условията, с треньора и хората да ни обяснят какво се изисква от нас. Направихме и една неофициална тренировка. По принцип има официални дати, на които могат да ходят хора на проби, но за нас направиха изключение.

Това беше една спонтанно организирана тренировка между момчетата, за да видят нашето ниво. Треньорът ни наблюдава и остана с добри впечатления. Каза, че е заинтересуван от нас и иска да играем за отбора. Така се задвижиха нещата“, разказа Пепи. Той е възпитаник на габровската футболна школа.

Играл във всички гарнитури на „Янтра“, бил е част и от представителния мъжки отбор на града. Обличал е екипа и на дряновския „Локомотив“, а за последно беше в състава на „Лайтс“ в търновската областна група. Обличал е екипа и на младежкия национален отбор по футзал. С новия си отбор Латуу ще играе в колежанското първенство на Щатите.

Името му и това на Веско Панчев вече са включени в листата на „Ойлърс Атлетикс“ за новия сезон, поместен на официалната страница на университета в интернет. „Мислехме си първоначално, че нивото няма да е кой знае какво, защото става въпрос за колежанско първенство, а пък и в Щатите футболът не е от най-популярните спортове, но не е така.

Всичко е на много професионална основа. Базите, които видяхме, са уникални. Осигуряват ти пълна екипировка на „Найк“, с твоето име и т.н. Изобщо, университетът се грижи за това базите и условията да са перфектни.

Просто виждаш как спортът е на съвсем друго ниво при тях. Има и по-големи университети, с по-голям капацитет и финансова възможност, които привличат момчета от Бразилия, Южна Африка и сериозни във футболно отношение държави от Европа. Малко са за момента играчите от Източна Европа“, обяснява още Пепи.

Той е изключително щастлив от факта, че дългите години, които е отдал на любимата си игра, в момента му дават една уникална възможност.

„Ние реално нямаме някакви болни амбиции за голям футбол. Той обаче винаги е бил част от живота ми и винаги съм искал да присъства в него. Сега той ми дава шанс и да се реализирам професионално, като същевременно ще продължа да играя. До сега винаги съм бил изправен пред дилемата учене или футбол, а аз никога не съм искал да избирам. Сега изникна варианта да съчетавам и двете и няма по-хубаво от това“.

Пепи приема случващото се като своето пиленце кацнало на рамото му, защото шансът за бъдеща реализация в страната на неограничените възможности е огромен. По думите му, след първата година на обучението може да се избира по-тясна специализация в дадена сфера, а след втората година университетът осигурява шестмесечен стаж със заплащане на учащите, тъй като за рейтинга на самия университет е важно да има висок процент на реализирани студенти след завършването им.

„Запознахме се там с едно момче от Индия, който се беше реализирал по такъв начин в Чикаго. Карал е стаж на хубава работа - в отдел "Продажби" на някаква фирма, и сподели, че е изключително доволен. Университетът е съдействал за това той да започне работа там, условията са много добри и реално са му помогнали той да се развие.

Нещо такова се върти и в моята глава – да използвам тези шест месеца стаж, за да създам контакти и да се реализирам. А вече какво ще се получи, никой не знае“, казва Пепи, който освен публична администрация четири години учи и в областта на правото, но за момента е замразил тази специалност.

Ще стане ли той поредния млад, кадърен и образован човек, който ще търси по-добър живот извън България? „Много приятели, с които съм си говорил, твърдят, че така ще стане. Аз не бих могъл да го кажа отсега.

Просто искам да направя така, че да имам свободата да избирам. Не отивам без документи и в някакъв страх какво ще се получи. Аз отивам със самочувствието на човек, който е там, за да се образова и развие по някакъв начин, и един ден да имам правото на избор – ако реша да си дойда, ако ми у хубаво там - да остана, ако искам пък да отида на друго място по света.

Просто да имам избор“, откровен е готиният и винаги усмихнат младок със шоколадова кожа, който в момента прави последни приготовления и в средата на месеца ще отпътува към Финли, щата Охайо.