Калните бани във Варна се превръщат в заведение
Калните бани във Варна се превръщат в заведение / снимка: Нова телевизия

Един от първите символи на морския туризъм в България – Калните бани във Варна, стават поредното заведение на крайбрежната алея. Въпреки че здравното министерство е било съсобственик на имота, никой там не знае за колко пари е продаден той, съобщава Нова телевизия. Баните са ползвани за лечебни процедури близо век от пациенти от цяла Европа.

Собственик на Калните бани вече е концесионерът на варненския плаж. От общината потвърждават, че са задействани документи за превръщането им в заведение за обществено хранене. От Министерство на културата одобрили. Баните обаче не са признати за културна ценност.

Екипът на Нова попита бившия собственик - Специализираната болница за рехабилитация – Варна, за колко е продаден имотът на плажа. Здравното заведение се оказва акционерно дружество между здравното министерство и фирма, регистрирана в Панама.

"Ние много години се борехме някой да ни разреши да направим реконструкция и ремонт, не ни се даде това разрешение. Не е продадено на безценица, това ви го гарантирам", заяви Милена Николова, заместник-директор на болницата.

От здравното министерство обаче нищо не гарантират, водели дела с панамската фирма.

"Това, което някой преди нас е цапцаросвал, разбирам, че аз трябва да отговарям за него", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.