Скулптури и инсталации, задвижвани с вода, създават ученици и студенти в АЕК Етър
Скулптури и инсталации, задвижвани с вода, създават ученици и студенти в АЕК Етър / DarikNews.bg, архив

Ученици от Националната професионална гимназия за полиграфия и фотография (София), Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа" (Трявна) и студенти от специалност „Изобразително изкуство" на СУ „Св. Климент Охридски" участват в младежки арт-симпозиум.

Форумът се провежда от 6 до 12 юли в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър" край Габрово и е организиран от център Алос.

В рамките на симпозиума специално за учениците от художествените училища екипът на Алос ще проведе уъркшоп за кинетично изкуство, който е насочен към създаване на кинетични скулптури и инсталации задвижвани с вода.

Изявата е част образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства".

Между 9 и 12 юли Центърът организира обучение за преподаватели от училищата по изкуствата.

Домакин ще бъде Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа".

Обучението се провежда за трета година и цели повишаване на капацитета на преподавателите по отношение на съвременните изразни форми и механизми за функциониране на изкуството.

Акцентът тази година е насочен към неформалните образователни практики в обучението по изкуство. Особено внимание ще бъде обърнато на уъркшопа, като организационна форма на обучение, както и върху подготовката и администрирането на художествени проекти.