Лозан Панов: Когато се говори за реформи, е добре да се чуват всички идеи
Лозан Панов: Когато се говори за реформи, е добре да се чуват всички идеи / снимка: БГНЕС, архив

Законодателният орган има тежестта и трябва да реши въпроса с конституционните промени, смята председателят на ВКС Лозан Панов. Според него, когато се говори за реформи, е добре да се чуват всички идеи, а диалогът да се води на професионално ниво.

"Реформата като че ли загуби необходимото темпо, идват летни месеци, а след това и избори. Това не трябва да повлиява на темпа на реформата. Сега е моментът да се свършат много неща. Своята крачка в посока на реформиране на съдебната система трябва да направи и законодателният орган", заяви във Велико Търново Лозан Панов. Според него съдебната реформа ще осигури достъпно, предвидимо, бързо и справедливо правосъдие.

Министърът на правосъдието Христо Иванов подчерта, че съдебната реформа ще доведе до повече отговорност в рамките на съдебната власт.

"Досега ВСС е давал безкрайни примери за затваряне на очи. С това трябва да се приключи", заяви министърът.

"Естествено е да има разгорещен дебат и различни мнения, тъй като се опитваме да се заемем с някои от най-дълго отлаганите проблеми", коментира още Иванов. По думите му повечето от различните мнения касаят детайлите, отколкото основните насоки.

"Чуваме предложенията и критиките, някои от нещата ще бъдат доразработени", допълни правосъдният министър по повод законопроектите, свързани с промени в Конституцията и Закона за съдебната власт.

Дискусия по темата събра в старата столица членове на ВСС и съдии от Великотърновски апелативен район. В срещата участваха председателят на ВКС Лозан Панов и министърът на правосъдието Христо Иванов.

Други новини от Велико Търново