Русе влиза в надпреварата Европейски град на спорта
Русе влиза в надпреварата Европейски град на спорта / Снимка: Община Русе
Русе влиза в надпреварата "Европейски град на спорта"
80892
Русе влиза в надпреварата "Европейски град на спорта"
  • Русе влиза в надпреварата "Европейски град на спорта"

Русе ще се бори за титлата "Европейски град на спорта". Дунавският град е единствената българска кандидатура за приза през 2016 г. Общо 36 града от целия континент ще бъдат обявени за европейски градове на спорта. Всяка европейска държава, според големината си, може да бъде представена от един до четири града. Официалните резултати ще бъдат обявени на 18 ноември в Брюксел, съобщи в Русе Джан-Франческо Лупатели - президент на Федерацията на европейските градове и столици на спорта. Участващите градове обаче ще имат информация за надпреварата до края на месец юли.

Русе кандидатства с наситен календар от събития за масов спорт за всички възрасти и елитни европейски, световни и друг вид международни надпревари, както и сериозен ангажимент за подобряване на инфраструктурата. На 23 юли предстои също така откриването на „Арена Русе“. Модерната спортна зала разполага с 5100 места, а по време на събития в употреба може да влезе и теренът – както за спортни състезания от най-висок ранг (волейбол, баскетбол, хандбал, гимнастика, тенис), така и като допълнително пространство за публика с капацитет 2400 посетители. До края на 2016 г. в Русе ще има басейн с олимпийски размери, предназначен за международни състезания, ще бъде поставено началото на предпроектно проучване за спортна зала с басейн в русенско училище, има идея и за изграждане на плаващ басейн в река Дунав.

На официалното обявяване на кандидатурата на Русе днес в града бяха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, Лукас Форел и Анатоли Илиев от Федерацията на европейските градове и столици на спорта.

В прикачения файл чуйте част от изказването на кмета Пламен Стоилов на брифинг в Доходното здание: