ЕК: Стабилността на еврозоната не е под въпрос
ЕК: Стабилността на еврозоната не е под въпрос / Thinkstock/Getty Images
ЕК: Стабилността на еврозоната не е под въпрос
80890
ЕК: Стабилността на еврозоната не е под въпрос
  • ЕК: Стабилността на еврозоната не е под въпрос

Резултатът „не" на референдума увеличи пропастта между Гърция и другите европейски държави. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по въпросите с еврото Валдис Домбровскис. Той обясни, че вече няма лесен изход от тази криза - твърде много време и възможности са пропилени. По думите на Домбровскис Еврокомисията е готова да продължи работата с Гърция, но не може да преговори нова програма, защото няма мандат за преговори от еврогрупата. Той беше категоричен, че мястото на Гърция е и остава в Европа.

Европейският комисар коментира още, че президентът на комисията Жан Клод Юнкер от сутринта разговаря с институциите, а утре ще има среща на лидерите от еврогрупата, която по думите му ще реши какви ще са следващите стъпки и дали ЕК ще получи мандат за преговори. Той увери още, че стабилността на еврозоната не е под въпрос.

Що се отнася до референдума, изявлението на президента Юнкер беше ясно:

„Гласуването с „да" щеше изпрати положителен сигнал към останалите държави в Европа, че Гърция иска да потърси решение за гръцката икономика и финансовите проблеми. Гласуването с „не" прави нещата по-сложни и прави пропаст между Гърция и другите държави от еврозоната. Гласуването с „не" прави решението по-трудно. ЕК все още иска да намери решение, но за да преговаряме сега имаме нужда от мандат от еврогрупата, тя и Евросъвета утре ще установяват вероятните негативни последствия от референдума".