Сираков: Да провокираме младите хора да намерят своето място за реализация”
Сираков: Да провокираме младите хора да намерят своето място за реализация” / Областен управител Габрово

Дискусия, свързана с изработването на Областен план за младежта за 2016 г се състоя в Областната администрация.

Областният управител, заместник-областният управител, отговарящ за младежки дейности и образование, представители на общините, регионални структури, неправителствени организации, училищни настоятелства и читалища от областта взеха участие в дискусията.

"Срещата цели определяне на насоки, които да отразяват проблемите и нуждите на младежта в област Габрово и подготовка на плановите и стратегически документи по такъв начин, че те да водят до реални резултати по отношение на целевата група", обясни Николай Сираков.

Той акцентира върху образованието на младежите – извън учебните заведения и дейности, спомагащи за подобряване на възможностите за реализация на младите хора – съвместно с бизнеса.

Областният управител отправи апел към участниците в срещата „да провокираме младите хора да разберат, какво искат, за да намерят своето място за реализация”.

Директорът на дирекция Бюро по труда – Габрово представи Споразумението за съвместни дейности при реализиране на Национален план за изпълнение на европейската гаранция за младежта 2014 – 2020 г.

Споразумение изразява съгласието на страните по него, които могат да бъдат, както държавни институции, така и независими синдикати, младежки организации, неправителствени организации работещи с младежи и други.

"Младите хора имат изключителна роля за развитието на страната, а осигуряването на възможност за учене и работа на всеки млад човек е в основата на неговото професионално развитие и благоденствие, имат равни права по отношение възможността да се учи и работи", така накратко Лена Енева обясни идеята залегнала в споразумението, което предстои да бъде подписано.

По време на срещата бяха отбелязани проблемите в образованието, както и начини за преодоляването им като се наблегне на знания и умения приложими в бъдещата работна среда.