Севлиевски педагози с грамота за признание от „Наука на сцената“ в Лондон, връчиха я на кмета
Севлиевски педагози с грамота за признание от „Наука на сцената“ в Лондон, връчиха я на кмета / Община Севлиево

Педагози от ЦДГ „Радост“ и СОУ „Васил Левски“ представиха България на петото издание на международния фестивал „Наука на сцената“ в Лондон. Най-мащабният образователен панаир за преподаватели по естествени науки се проведе от 16 до 21 юни под надслов „От учители за учители“.

В него участваха педагози от 25 европейски държави и Канада с общо 373 делегати с 210 проекта в 6 направления, като резюметата на разработките бяха описани в сборник, издаден от Международния организационен комитет.

България се представи с общо девет проекта, два от които бяха от Севлиево – на ЦДГ „Радост“ и на СОУ „Васил Левски“.

Севлиевски педагози с грамота за признание от Наука на сцената в Лондон, връчиха я на кмета
netinfo

Чрез проекта „Магията на светлината“ детската градина и Гимназията осъществиха приемственост в обучението и възпитанието на децата в областта на природните науки и я показаха в работата си на международната сцена. „Обучението по природните науки и креативността на учениците“ бе темата на разработката, която представиха от СОУ „В. Левски“. Нашите педагози показаха проектите си чрез щандове на фестивала в Лондон.

Те предизвикаха интерес с това, че даваха възможност на посетителите да участват в демонстрациите заедно с нашите делегати – Цанка Ненчева, Мариянка Христова и Мадлена Гоцова от ЦДГ „Радост“ и Красимира Попова и Росица Конова от СОУ „В. Левски“.

По време на представянията севлиевските учители установиха контакти за съвместна работа и обмен на информация с преподаватели и представители на различни държави – Унгария, Турция, Словения, Италия, Португалия, Германия и др. Те обмениха опит с колеги от различни научни области, като им подариха и от подготвените по проектите демонстрационни материали и такива за нашия град и страна.

Иначе фестивалът „Наука на сцената“ в Лондон протече по предварително подготвена от организаторите програма, включваща представянето на проектите на всички участници на щанд. Определените от Международния организационен комитет разработки пък бяха представени на семинар и работилница.

На открита сцена, във всеки от дните, бяха показани интересни демонстрации и проекти на участници във фестивала, избрани от организаторите. Всички разработки бяха оценявани от жури, включващо специалисти от различни области на науката. Следващият международен фестивал „Наука на сцената“ е предвидено да се проведе в Дебрецен, Унгария през 2017 г.

Севлиевски педагози с грамота за признание от Наука на сцената в Лондон, връчиха я на кмета
netinfo

В Асамблеята на делегатите на страните-участнички във фестивала, където от България участваха проф. Ана Георгиева и Росица Конова, бяха обявени и държавите с най-голям принос в популяризирането на идеите на фестивала. Нашата страна беше една от петте държави, удостоени с грамота от Международния организационен комитет.

По решение на Националния организационен комитет грамотата беше връчена от севлиевските делегати на кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов. Отличието е признание за работата на севлиевските учители и организаторите на четирите национални фестивала в нашия град.

Делегацията от Севлиево изказва благодарност на: Община Севлиево в лицето на д-р Иван Иванов, „Идеал Стандарт – Видима“ АД, „Хамбергер“ ЕООД, ръководството на СОУ „Васил Левски“ и Книжарница „М-Прес“ за оказаната подкрепа, съдействие и направените дарения.