Баничка с боза, моля!
Баничка с боза, моля! / netinfo

Въпреки че живеем в XXI век и сме достатъчно информирани за последиците за нашето здраве от нездравословното хранене и липсата на физическа активност, повече от половината българи са с наднормено тегло. Явно увеличаването на риска от развитие на диабет тип 2, атеросклерозата, сърдечната недостатъчност и други тежки сърдечно-съдови заболявания не е достатъчен, за да ни спре да отидем до кварталната баничарница и да си купим баничка с боза или кифла с айран, защото бързаме за работа и нямаме време да си приготвим нещо по- здравословно.

Оказва се обаче, че нехайството на възрастните по отношение на тяхното здраве, рефлектира в голяма степен и върху децата. Резултат от това е все повече нарастващата тенденция на затлъстяване сред подрастващите. Като своите родители и те предпочитат прясноизпечените мазни банички и ароматните кифли, тъй като освен бързо и вкусно, е и много по- евтино. В училищната столова също не ги е грижа особено за това дали децата се хранят правилно и предлагат банан или ябълка за лев и петдесет, докато кашкавалката е левче- естествено е,че всяко дете ще предпочете второто, най- малкото почти всичките му връстници също са си взели от него.

Като прибавим към всекидневното хранене с мазни и пълни със захар храни и липстата на каквато и да била двигателна култура получаваме стряскащата статистика, че над 30% от българчетата са с наднормено тегло, от които близо 14% са със затлъстяване.

автор: Памела Стоянова