Икономист: На практика Гърция вече е извън еврозоната
Икономист: На практика Гърция вече е извън еврозоната / снимка: Sofia Photo Agency, архив

При тези резултати от референдума в Гърция има няколко проблема, обясни икономистът Георги Ангелов пред „Стандарт":

„Единият е, че гърците не искат да изпълняват реформите, които са наложителни. Как да се сключи споразумение, след като "не" означава, че те не искат такова споразумение. Вероятността за споразумение е много малка, освен ако не падне правителството, не се проведат нови избори и не дойде нов кабинет. Отговор "не" означава и че може въобще да няма преговори, защото, докато преди една седмица си имаше споразумение, просто трябваше да се удължи, сега вече споразумение няма. Това значи, че трябва да се кандидатства, да има одобрение на техническо нива, съвет на министрите след това, парламентите на страните членки да се произнесат".

„На практика Гърция вече е извън Еврозоната, независимо че технически се води в нея. Тя нито получава външни заеми, нито банките й са финансирани, нито имат банкноти и монети. На Варуфакис философиите ги знаем - всяко нещо, което той отрече, на другия ден се случва. Отрече, че ще затваря банките в същия ден, в който ги затвори със собствения си подпис. Аз си мисля, че правителството на Ципрас има някакви идеи какво ще прави след референдума, вероятно имат предвид някаква резервна валута - бонове, талони, ваучери...Защото е очевидно, че те пари от Европа не могат да вземат", добави Ангелов.

Според икономиста българската икономика вече не е толкова зависима от Гърция:

„Даже обратното - гръцката икономика е по-зависима от България, много наши туристи ходят на море там и внасят много пари. За миналата година почиващите в Гърция нашенци са били 1,5 млн., това са стотици милиони евро. Сега обаче туристите трябва много да внимават, да са подготвени за всичко. Износителите от България биха имали проблеми, но пък голяма част от тях са пак гръцки фирми. Т. е. гръцките фирми търгуват със себе си. Най-голям е проблемът с износа на ток. Но пък гърците няма да спрат да го внасят и да си плащат за него, защото без електричество много трудно се живее".