Хиляди гърци ликуваха тази нощ по улиците и площадите на Атина след победата на "Не"-то на вчерашния референдум за условията на международните кредитори на Гърция, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

На площад "Синтагма" в центъра на Атина няколко хиляди души размахваха плакати с думата "Не" и скандираха: "Те никога няма да спечелят". Над площада се вееха гръцки знамена, много хора се бяха увили с тях и танцуваха под звуците на традиционната музика, други пускаха фойерверки, описват агенциите атмосферата в столицата.

"Посланието „Не" означава, че ние не се страхуваме след целия натиск, на който сме изложени - както в Европа, така и в нашата страна", заяви Статис Ефтимиадис, 47-годишен учител, цитиран от Ройтерс.

"Следващата седмица гръцкото правителство ще има възможността с това "не" да очаква от брюкселските технократи преговори, базирани на ценностите на демокрацията и равните права в Европейския съюз", допълни друг участник в празненствата, 65-годишният пенсиониран автомонтьор Константинос Петрас.

Тълпата беше много по-малобройна отколкото при двата митинга, които приключиха кампанията за референдума в петък вечер, отбелязва Франс прес.

Многобройните туристи на площада не останаха безразлични, посочва агенцията и цитира 64-годишната американка Кони Каупър, размахваща гръцко знаменце:

"Мъчно ми е, че страната изгуби толкова много" през годините на криза, през които премина. Марко, аржентински турист, размахва знаменце на страната си и обяснява, че там са преживели същото. "Проблемът е, че Гърция не е толкова богата като Аржентина, за да се измъкне. Но ние сме тук, за да ги подкрепим", казва той.

Източник: БТА

снимка: Guliver/Getty Images