Синдикатите с ултиматум към МВР
Синдикатите с ултиматум към МВР / снимка: БГНЕС, архив
Синдикатите с ултиматум към МВР
80877
Синдикатите с ултиматум към МВР
  • Синдикатите с ултиматум към МВР

Синдикалната федерация на служителите в МВР постави срок до петък за възобновяване на преговорите с ръководството на министерството.

В противен случай ще бъдат поставени старите искания за оставките на министър Румяна Бъчварова и нейния заместник Красимир Ципов, както и ще се потърси съдействие от премиера Бойко Борисов за решаване на проблемите в системата, заяви лидерът на синдиката Валентин Попов.

От думите му стана ясно, че синдикатът вече няма претенции за пенсионната реформа и единствената тема за преговорите е преструктурирането на дирекцията "Пожарна безопасност".

По-рано днес шефът на дирекцията главен комисар Николай Николов заяви, че мотивите, с които се настоява за оставката му, са некомпетентно подготвени.

Заради стартиралото преструктуриране на групите за спасителна дейност към дирекция "Пожарна безопасност", както и заради административната реформа на парче и нормативния хаос в МВР, от синдикалната федерация настояват през следващите пет дни да седнат отново на масата на преговорите. Ако това не стане, синдикатът ще излезе от преговорите и ще се обърне към премиера Борисов, увери Валентин Попов.

„Ако следващия петък ние заявим, че напускаме преговорите, ще очакваме от него да седне на масата за преговори", добави той.

Федерацията продължава да настоява за оставката на главен комисар Николай Николов, като се аргументира с намерението му да съкрати спасителните групи, промените в организацията на работа и системното изпращане на един пожарникар на местопроизшествие. От своя страна, Николов заяви, че не смята за сериозно полицаи да му искат оставката.

"Искане и подаване на оставка е политически акт. МВР е деполитизирана институция и назначаването на ръководителите й става по много строг ред. Искам да кажа, че министърът е отговорен за човешките ресурси в МВР", каза Николов.

Другата заявка на синдикалната федерация е за провеждане на протест или митинг-концерт на 25-ти юли.