С нестинарски танц завърши вторият ден от събор „Лудогорие“
С нестинарски танц завърши вторият ден от събор „Лудогорие“ / netinfo

С нестинарски танц, в края на който масово се включи и публиката, завърши вторият ден на Четвъртия национален събор „Лудогорие“ в местността „Пчелина“ край Разград.

Въпреки че отново над мястото, където се провежда събора, се изля проливен дъжд, фолклорното веселие не спря. При всяко изпълнение на сцената, на поляната се извиваха по няколко кръшни хора. Освен самодейните състави днес в събора участва и народната изпълнителка Росица Пейчева.

Кулминацията на вечерта бе нестинарският танц на Цветелина и Светослав Митеви от Разград. След като бяха изпратени с аплодисменти, по жаравата притичаха още поне десетина начинаещи нестинари – мъже и жени от публиката. Пострадали нямаше.

Още снимки вижте тук.

С нестинарски танц завърши вторият ден от събор Лудогорие
netinfo

Утре събор „Лудогорие“ продължава, като за следобедните часове е насрочена възстановката на тракийска сватба, с която ще бъдат направени опити за подобряване на три рекорда на Гинес: за най-дълга сватбена софра, най-многолюдна старинна сватба и най-голямо количество сватбена яхния. Основното ястие ще се приготви в специално изработен съд с вместимост 2 тона.

Сватбата започва в 15,30 ч. Народните носии са задължителни само за тези, които желаят да са гости на сватбата и да седнат на трапезата, но не и за зрителите  – уточняват организаторите от сдружение „Лудогорие“. На сватбата на Стойка Димитрова и Росен Митев от Стара Загора ще пеят Бинка Добрева и Николай Славеев.

С нестинарски танц завърши вторият ден от събор Лудогорие
netinfo

С нестинарски танц завърши вторият ден от събор Лудогорие
netinfo