В Г. Оряховица започва приемът на документи по проект за топъл обяд
В Г. Оряховица започва приемът на документи по проект за топъл обяд / снимка: Пресцентър/ Община Горна Оряховица

От 6 юли (понеделник) започва приемът на документи по проект „Осигуряване на топъл обяд в община Горна Оряховица”. Стойността му е 6 303 лв., осигурени по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България. Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е подписан от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

Документи от желаещите да получават топъл обяд ще се приемат до 10 юли (петък) включително в сградата на Домашния социален патронаж. Кандидатите трябва да подадат заявление-декларация (по образец), документ за самоличност и актуален документ за размера на получаваната пенсия.

Целта на проекта е да осигури топъл обяд на 30 самотно живеещи, които получават минимални пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, социални и наследствени пенсии. Критерий за подбор на кандидат-потребителите ще бъде размерът на тяхната пенсия. Със заповед на кмета на Община Горна Оряховица ще бъде сформирана комисия, в която ще бъде включен и представител на Дирекция „Социално подпомагане”. Комисията ще разгледа заявленията и съобразно доходите на кандидатите ще изготви списък по възходящ ред. Първите 30 в списъка с най-ниски пенсии ще бъдат включени да получават топъл обяд. При отпадане на някой от вече одобрените потребители, мястото му ще бъде заемано от следващия в списъка.

Проектът предвижда и съпътстващи дейности. Социален работник ще консултира потребителите за ползването на други социални, административни общински услуги и ще оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги при необходимост.  На хората, получаващи инвалидни пенсии, ще бъде предложено да ползват социални услуги в Дневния център за възрастни с увреждания в Горна Оряховица.

Проектът ще продължи до 30 септември 2015 г.