Финлански художници пристигнаха в Павликени за ежегодния международен пленер
Финлански художници пристигнаха в Павликени за ежегодния международен пленер / плакат: организатори

Четирима творци от Финландия и една художничка от Швеция гостуват в Павликени за ежегодния международен арт пленер с изложба „Павликени и света“. След първото издание през 2012 г. за втори път фокусът на резиденцията е върху творци от Финландия и България. В Павликени пристигнаха Лииса Малкамо (Liisa Malkamo), Сакари Пелтола (Sakari Peltola), Туомас Халливуо (Tuomas Hallivuo) и Лаура Лехеркари (Laura Lehenkari)  от Швеция, Виля Лиорансен (Vilija Lioranciené). От българска страна ще участват: Тодор Тодоров - председател на АМАТЕРАС фондация, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Михаил Артамонцев и Силвия Артамонцева.

Изложбата с техните творби ще бъде представена на 6 юли, понеделник, от 18:00 ч. в Историческия музей в Павликени. Експозицията ще бъде открита от  кмета инж.Емануил Манолов, финландският посланик у нас Харри Салми и Тодор Тодоров, председател на „АМАТЕРАС“ Фондация.

Пленерът ще представи в изложбата произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Разнообразието на творчески идеи и резултати е част от последователната концепция на проекта и представя огромното визуално и стилово разнообразие в съвременното световно изобразително  изкуство. Тази тенденция дава европейски облик на събитието и носи послание за единение на различията и създаване на нов по-добър свят. Една пъстра палитра от имена и произведения, които ще населят пространството на Историческия музей в Павликени в периода 6 юли до 6 август.

Проектът „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТА“ стартира през 2012 година като дългосрочно ежегодно международно събитие, представящо автори от различни дьржави в сферата на живописта, графиката, скулптурата, керамиката, хартиеното изкуство и дигиталните изкуства. „ПАВЛИКЕНИ И СВЕТА“ e дългосрочен проект на община Павликени и фондация „Аматерас“ с ясна културна международна политика, презентиране на културното наследство на Павликени и създаване на колекция от съвременно изкуство в различните жанрове за Градската галерия на Община Павликени. Тази колекция вече през четирите години събира произведения на автори с изявен творчески път от Финландия, Япония, Норвегия, Дания, Швеция, Германия, Франция и България. Произведенията са много разнообразни като идеи и техники, което прави колекцията уникална и с високо художествено ниво. Сътрудничеството между община Павликени и фондация „Аматерас“ вече 4 години даде на културния живот в района важни изложби, които стимулират развитието на културата в региона и инспирират редица млади и утвърдени автори за техните бъдещи лични проекти.