Списание Шпигел се жали за шпионаж от американското разузнаване
Списание Шпигел се жали за шпионаж от американското разузнаване / снимка: БГНЕС, архив

Германското списание "Шпигел" подаде жалба, че е било шпионирано от американското разузнаване през 2011 г., предаде Франс прес.

Най-големият седмичник в Германия се позовава на секретна нота на канцлерството. "Шпигел" внесе жалба във федералната прокуратура в Карлсруе с оплакване от шпионаж и нарушаване на тайната на кореспонденцията.

Според списанието Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е предупредило координатора за разузнавателните служби в германското канцлерство Гюнтер Хайс, че изданието разполага с източник в правителството.

Въпросният източник, разкрит от ЦРУ, бил близък сътрудник на Хайс. Той бил преместен в друга служба без да му бъдат повдигнати съдебни обвинения.

Случаят е проучван в момента от комисията към германския парламент, която разследва шпионажа, извършван в страната от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.

В четвъртък американският посланик в Берлин бе извикан за среща с началника на кабинета на Ангела Меркел след нови разкрития на разобличителния сайт Уикилийкс, според които АНС е подслушвала германския канцлер и няколко министри. Това разпали отново шпионския скандал, който отрови отношенията между Съединените щати и Германия.

Източник: БТА