Минчо Минчев и Анна Томова-Синтова начело на лятната академия във Варна
Минчо Минчев и Анна Томова-Синтова начело на лятната академия във Варна / netinfo

Днес започват майсторските класове в Международната лятна академия, която се провежда паралелно с ММФ „Варненско лято“.

Съпътства ги наситена програма от камерни концерти в Градската художествена галерия с участието на клавирното трио „Имаж“, пианиста Филип Иванов, на пианистката А Ин Юн от Корея и цигуларката Кана Егашира от Япония - лауреати от Международния конкурс „Панчо Владигеров“ 2015, на пианиста Евгени Божанов и виолончелиста Валентин Радутиу, на Филип Иванов – пиано, и Йосиф Иванов – цигулка, както и на участниците в Лятната академия

ММФ „Варненско лято“ е първият у нас музикален фестивал, който преди повече от три десетилетия включва в програмата си майсторски класове и така отваря широко вратите си за най-младите изпълнители от България и чужбина. Авторитетни и уважавани по цял свят български и чуждестранни музиканти и педагози идват за Международната лятна академия във Варна, за да предадат знанията и уменията си на своите млади колеги от средните и висши музикални училища, както и на начинаещи професионални изпълнители. Тази година проф. Минчо Минчев ще води клас по цигулка, а оперната прима Анна Томова – Синтова – клас по пеене (от 4 до 11 юли).

Идеята за тази своеобразна творческа лаборатория за младото поколение български изпълнители от началото на 80-те години на миналото столетие е на проф. Минчо Минчев, артистичен директор на Академията от тогава до днес. Негов пръв съмишленик е професорът му от Лондон Ифра Нийман, с когото през годините неведнъж свирят заедно на сцената на „Варненско лято“.

От 2013 г. в Международната лятна академия се установява нова форма на общуване между преподаватели и млади изпълнители - творчески срещи, на които може да присъства и публика. Тези неформални срещи дават възможност за пряк професионален разговор между майстори и млади представители на музикалното изкуство, а интригуват и медиите. Те са силен емоционален момент в програмата на фестивала и тази година.

На 7 юли в концертно студио на Радио Варна е срещата с проф. Минчо Минчев, а на 13 юли отново в концертното студио на Радио Варна е срещата с Анна Томова - Синтова.

Международната лятна академия включва и редица концерти: на клавирното трио „Имаж“ (4 юли), който се осъществява със съдействието на Гьоте Институт; на пианиста Филип Иванов (6 юли); на пианистката А Ин Юн от Корея и цигуларката Кана Егашира от Япония, носители на първа награда на Международния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ 2015 (7 юли); на пианиста Евгени Божанов и виолончелиста Валентин Радутиу (8 юли); на Филип Иванов – пиано, и Йосиф Иванов – цигулка (9 юли); на участниците в курса по пеене на Анна Томова-Синтова (10 юли); на участниците в курса по цигулка на Минчо Минчев (11 юли). Артистите от този цикъл са талантливи и амбициозни млади хора, които вече са приели щафетата от своите професори и ще я предадат на следващите поколения.

Подробности за програмата на фестивала могат да се открият в сайта на ММФ „Варненско лято“