Гордостта или опашките и празният хладилник ще решат вота на гърците в неделя
Гордостта или опашките и празният хладилник ще решат вота на гърците в неделя / снимка: БГНЕС

Възможно е на референдума в неделя така прокламираната гордост на гърците и желанието им да отстояват интересите си да бъдат изместени от празния хладилник и опашките пред банкоматите. Това коментира в интервю за Дарик главният редактор на вестник „Български новини" в Атина Иван Петрински. Той се позова на данни от последните седмици, които сочат лек превес на хората, които ще гласуват „за" споразумението с кредиторите и проевропейския курс на Гърция.

„Според последните социологически проучвания има лек превес на хората, които ще гласуват за споразумението с ЕС и проевропейския курс на Гърция, просто да се приключи един път завинаги с тази драма", обясни Петрински. Той изрази убедеността си, че каквото и да се случи оттук нататък, Гърция няма да се същата и гърците няма да могат да се радват на същия стандарт на живот. Той коментира, че през настоящата седмица, в която банките не функционират, хората са принудени да преживяват с малкото пари, които успеят да изтеглят от почти празните банкомати, така че „така прокламираната гордост на Гърция може би ще бъде изместена от празния хладилник".

Това правителство, което взе властта в Гърция, се опита да го обърне на игра и то игра на покер ва банк. По-скоро резултатите са плачевни за гърците, не толкова за Европа, каза Петрински.

„Основната поука, която можем да си извадим, е, че единството и непоколебимостта, с която преследват целите и интересите си - нещо, което мисля, че на нас точно това ни убягва. Независимо какво правителство е управлявало Гърция, те винаги са имали много ясен интерес по отношение на това, което е добро за тях", каза той.
На въпрос дали ако при неуспешен референдум и оставка от страна на Ципрас, СИРИЗА отново ще се окаже водеща политическа сила при евентуални предсрочни избори, Петрински отговори, че дори лявата партия на настоящия премиер да се окаже водеща сила, ще е „върху глинени крака".

На практика, ако гърците кажат не и Ципрас окончателно откаже подписване на каквото и да било споразумение с кредиторите, това означава фактически фалит, Европейската централна банка да направи незабавно изискуеми всички траншове, които е направила по отношение на ликвидността на гръцките банки. Става въпрос за 120 млрд. Които са извън гръцкия дълг. Тогава при един такъв кошмарен сценарий, е интересно СИРИЗА на какво ще бъде управляваща.

Цялото интервю с Иван Петрински