Нашенци крият в тайници цигари за Германия
Нашенци крият в тайници цигари за Германия / netinfo

Превозни средства със специално пригодени тайници транспортират цигари в търговски количества за Германия, съобщават от русенската митница. Само за ден с помощта на ренгтеновите системи митничарите на ГКПП-Дунав мост са установили два идентични случая в товарни автомобили.

Трафикантите са опитали да пренесат общо 2300 кутии цигари от различни марки, всичките с акцизен бандерол. В първия случай, в автомобил с великотърновска регистрация  е открит тайник, от който митничарите извадили 1650 кутии цигари.  Другият заловен трафикант е пътувал с микробус със силистренски регистрационен номер. Между двигателния отсек и купето е открит тайник, в който са намерени 650 кутии. На двамата водачи за пренасянето на търговското количество цигари са  съставени актове заради липсата на опростен придружителен документ, а заради тайниците в превозните средства ще им бъде наложена и санкция в размер на 1000 лв. за всеки от тях. При повторно залавяне на автомобилите с тайници, законът предвижда конфискация на превозното средство.

От митницата припомнят, че от 1 януари 2014 г. Германия наложи ограничения за граждани на България, Румъния, Унгария, Литва и Латвия, а от 31 юли 2014 г. и за Хърватия, които могат да внасят на територията на страната до 300 къса (15 кутии) цигари за лична употреба, вместо до тогава действащия лимит, който разрешаваше до 800 къса.