Щатски миноносец и турска подводница сред участниците в „Бриз 2015”
Щатски миноносец и турска подводница сред участниците в „Бриз 2015” / снимки: Уикипедия

Дългият 154 метра щатски ескадрен миноносец „Porter" и 61-метровата турска подводница „Yildiray" са сред участниците в националното военноморско учение „Бриз 2015", което родните ВМС организират в дните от 3 до 12 юли.

Деветнадесетият „Бриз" ще събере край Варна над 30 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на 8 държави-членки на НАТО, както и Първа постоянната група кораби на НАТО и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

В учението ще вземат участие ВМС на САЩ, Гърция, Турция, Румъния, Испания, Португалия, Холандия и България. Родните ВМС ще се включат с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета СУ от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.

За първи път в „Бриз" ще се включат Холандия и Португалия, съответно с фрегатите „Tromp" и „Francisco de Almeida". Край Варна ще пристигнат още ракетният катер „Zipkin", фрегатата „Barbaros" и минния ловец „Enez" от Турция, ракетната корвета „Pescarusul", фрегатата „Regele Ferdinand" и миночистачът „Axente" от Румъния, както и испанският минен ловец „Tajo".

Щатски миноносец и турска подводница сред участниците в Бриз 2015
netinfo

117-метровата турска фрегата „Barbaros"

В рамките на „Бриз 2015" ще има реални стрелби. Очаква се над Варна да има прелитане на бойните вертолети на нашите ВМС и самолетa от патрулната авиация на САЩ P-3C Orion (на снимката долу), който ще кацне на летище Варна.

Щатски миноносец и турска подводница сред участниците в Бриз 2015
netinfo

Упражненията в морето ще се изпълняват на разстояние от 5 до 15 мили пред Варненския залив и южно от Варна.

Щатски миноносец и турска подводница сред участниците в Бриз 2015
netinfo

Tурската подводница „Yildiray"

По време на учението ще бъде проведена тренировъчна операция, при която ще се реагира на кризисна обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг.

Черешката на тортата" ще е в петък, 10 юли. Тогава ще бъдат разиграни сценарии с пожар на борда на пътнически кораб, спасяване на голям брой бедстващи хора на море и спасяване на човек от водата с вертолет. Ще бъдат отработени упражнения с отразяване атаки на въздушен противник и атака на подводница с използване на противоподводни бомби. Сред по-атрактивните действия ще е отдаване на чест при среща на военни кораби на море.

ВМС: В „Бриз 2015" няма нищо извънредно

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО, уверяват от ВМС. Основната идея е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция в отговор на криза и да се сертифицира кораб на Военноморските сили на Република България - минен ловец „Цибър", съгласно методиката за оценка на НАТО - MAREVAL.

„Винаги „сверяваме часовника" с нашите партньори от НАТО. За нас е добре, когато наши партньори участват в наши национални учения. Това е само в наша полза, в полза на нашите моряци, на личния състав, за да могат те да видят техните колеги по какъв начин изпълняват едни и същи функции и да говорим на един и същ език в морето", заяви директорът на Щаба за контрол на учението капитан I ранг Коста Андреев.

Част от корабите ще могат да бъдат разгледани отблизо

В понеделник от 15.00 до 18.00 часа част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Варна и Морска гара, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града. Не всички плавателни съдове ще влязат във варненското пристанище. Някои от корабите ще се включат в „Бриз 2015" в открито море, уточниха от ВМС.