МЗ ще кандидатства за пълно обновяване на ЦСМП в страната
МЗ ще кандидатства за пълно обновяване на ЦСМП в страната / obladmin.pleven

Министерство на здравеопазването възнамерява да кандидатства с голям инвестиционен проект по ОП "Региони в растеж" 2014-2020. В тази връзка по инициатива на Областния управител на Плевен Ралица Добрева днес в заседателната зала на областна администрация се състоя среща с представители на 9-те общини на територията на областта, в които има филиали за спешна медицинска помощ, директора на РЗИ Плевен д-р Гарев, директора на УМБАЛ Плевен доц. Луканов, началника на ЦСМП - Плевен д-р Стоева и началника на спешното отделение в УМБАЛ Плевен д-р Стефановски.

В проекта на Министерство на здравеопазването се предвижда обновяване и модернизация на сградния фонд и оборудването в системата на спешната помощ на територията на цялата страна. Проектът ще включва инвестиции в 28 ЦСМП, 170 техни филиали и 34 спешни отделения в държавните лечебни заведения. В изпълнение на дейностите ще бъде изграден нов или ремонтиран съществуващият сграден фонд, както и ще бъде осигурено цялостно оборудване и обзавеждане, съгласно изискванията на медицинския стандарт за спешна медицинска помощ и на действащата нормативна уредба в страната.

На срещата в работен порядък бе дискутирано в кои общини ще има възможност да бъдат построени нови сгради на филиалите на ЦСМП и къде ще се заложи на основен ремонт на сега съществуващите помещения. Окончателните предложения от страна на общините следва да бъдат изпратени в писмен вид в Областна администрация в началото на следващата седмица. До началото на септември пък трябва да са готови идейните проекти.