Областната дирекция на МВР в Сливен отбеляза тържествено своя професионален празник
Областната дирекция на МВР в Сливен отбеляза тържествено своя професионален празник / ОДМВР - Сливен

Служители на Областната дирекция на МВР в Сливен, начело с директора старши комисар Чавдар Божурски тържествено отбелязаха 136 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Церемонията се състоя  на площад „Хаджи Димитър” в Сливен в присъствието на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, народния представител Янко Янков, кмета на град Сливен инж.Кольо Милев, областния управител Димитър Сяров,  представители на съдебната власт, държавни институции и общински съветници.

На 5 юли Министерството отбелязва своя професионален празник. На тази дата през 1879 г. Княз Александър Батенберг подписва Указ №1 за създаване на Министерство на вътрешните дела и назначава Тодор Бурмов за министър.  От 1992 г. 5 юли - датата на създаването на Министерството на вътрешните работи, е официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

Днес почетният строй беше приет от директора на ОДМВР-Сливен. Програмата продължи с приветствие към служителите на МВР, гостите и гражданите. Празнично слово произнесе и сливенският митрополит Иоаникий. Тържествената част завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и с демонстрация на „Специализираното тактическо звено за бързи действия” към ОДМВР-Сливен.

Областната дирекция на МВР в Сливен отбеляза тържествено своя професионален празник
netinfo

В залата на ДНА беше проведено тържествено събрание, където бяха връчени награди от Министъра на вътрешните работи, Главния секретар на МВР, директора на ОДМВР - Сливен, началник РУМВ Р- Сливен и началници сектори в ОДМВР - Сливен.

Трима служители на Областната дирекция получиха Почетен знак ІІІ-степен от Министъра на вътрешните работи. Служител на РУМВР - Нова Загора е награден с обявяване на благодарност и парична награда също от  Министъра на вътрешните работи.

Двама служители на ОДМВР - Сливен са наградени с обявяване на благодарност и парична награда от Главния секретар на МВР.

182 служители получават награди „писмена похвала” от директора на  ОДМВР - Сливен, началника на РУМВР  -Сливен и от началници сектори в ОДМВР - Сливен.

На тържественото събрание пред служители на дирекцията и гости старши комисар Чавдар Божурски отбеляза, че на база обобщени резултати от извършено отчитане на ефективността от работата на всички областни дирекции в страната, от началото на 2015 гадина, ОДМВР - Сливен е с най-добри комплексни показатели и най-висок процент на разкриваемост на регистрираните престъпления. Директорът на Областната дирекция отбеляза, че ще очаква професионализъм и отдаденост на работата от всички служители. Ще държи да се постига висока ефективност, безкомпромисност и добро отношение към гражданите.

Бяха връчени наградите „Полицай на месеца”, което е съвместна инициатива на ОДМВР-Сливен и Община Сливен. Победителите са излъчват в анкета сред журналистите в града под сините камъни.

Призът „Полицай на месец януари 2015 г.” получава Пенко Кръстев Георгиев, инспектор в сектор „Криминална полиция” при РУМВР – Сливен за проявен професионализъм при разкриването на престъпна група, извършила грабеж на семейство английски граждани в село Биково на 29 януари тази година.

„Полицай на месец февруари 2015г.” става Диаманди Диамандиев, началник на участък „Ябланово” към РУМВР – Котел, за разкриването на тежко криминално престъпление, при което на 25 февруари в село Ябланово е извършено убийство. Извършителят е установен и задържан за по-малко от 24 часа.

Приза „Полицай на месец март 2015г.” ще получи една дама от РУМВР - Нова Загора - инспектор Иванка Милкова. Тя е  попречила на двама извършители на тежък пътен инцидент да напуснат местопроизшествието. На 10 март двама непълнолетни и неправоспособни младежи от Нова Загора блъскат жена на пешеходна пътека и правят опит да избягат. Инспектор Миткова, която е била случаен свидетел на инцидента, е успяла да задържи двамата и да ги отведе в районното управление.

Приза „Полицай на месец април 2015г.” ще получат двама служители в сектор „Криминална полиция” към РУ  -Сливен, които са работили в екип. Това са инспектор Красимир Николаев Павлов и младши разузнавач Динко Митков Господинов. Те за броени часове са задържали мъж, извършил  грабеж над 17-годишно момиче в сливенския квартал „Клуцхор”.

„Полицай на месец май” е Иван Костов Георгиев, инспектор в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” към ОДМВР - Сливен.

Случаят, за който Иван Георгиев получава приза е за проявен професионализъм в спецакция в сливенското село Стара река на 14 май, която придоби широк обществен отзвук. При акцията са задържани лица, занимаващите с производство и разпространение на наркотични вещества. Иззето е и голямо количество метамфетамин.

Купи и медали получиха класиралите се на първите три места в спорните турнири по футбол, стрелба и тенис на маса, които се провеждат всяка година за празника на МВР - 5 юли.

В състезанието по стрелба с пистолет „Макаров” отборно на първо място се класира отборът на „Специализираното тактическо звено за бързи действия” към ОДМВР - Сливен.  Второто място е за отбора на РУМВР - Твърдица и на трето място са представителите на Военно формирование 22220. В индивидуалното състезание при мъжете първи е Петър Петров от СТЗБД –ОДМВР - Сливен, втори е Павел Георгиев представител на Военно формирование 22220 и трети остава Станимир Стоянов – СТЗБД – ОДМВР - Сливен. При жените първа е Велина Петкова – Сектор КП РУ - Сливен, на второ място се класира Елизабет Факирова – Военно формирование 22220 и представителката на ГООР РУ - Сливен  Таня Даскалова е трета. В турнира по тенис на маса първи е Венцислав Петров - група „Миграция”, втори - Станимир Стоянов от СТЗБД – ОДМВР - Сливен и трети е Мартин Димитров – ПБЗН - Сливен.