МЗ: Няма риск за българското население след пожара край Чернобил
МЗ: Няма риск за българското население след пожара край Чернобил / снимка: БГНЕС, архив

Няма риск за българското население и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

На 29 юни е възникнал пожар в зоната с ограничен достъп около АЕЦ „Чернобил” в Украйна. Запалила се суха трева и тръстика общо на площ 110 хектара, като най-близкият източник на огъня се намира на разстояние 30 км от централата. Според Държавната служба на Украйна за извънредните ситуации не съществува опасност огънят да стигне до АЕЦ. На 1 юли пожарът е бил потушен.

Националният център по радиобиология и радиационна защита е предприе мерки за изясняване на радиационната обстановка в България по утвърдената за такива случаи програма.

Провежда се радиационен мониторинг и непрекъснато измерване на гама-фон, както и анализ на аерозоли в атмосферен въздух. Към момента резултатите не показват промени в естествения радиационен фон.

Няма данни и за наличие в атмосферния въздух на радиоактивно замърсяване, в резултат на пренос на въздушни маси от територията на АЕЦ „Чернобил”.