Обсъждат социален пакет за командированите на границата служители на МВР
Обсъждат социален пакет за командированите на границата служители на МВР / снимка: БГНЕС, архив
Обсъждат социален пакет за командированите на границата служители на МВР
80852
Обсъждат социален пакет за командированите на границата служители на МВР
  • Обсъждат социален пакет за командированите на границата служители на МВР

Вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи, че се обсъжда социален пакет за командированите на границата служители на МВР.

„Командироването е скъпа мярка и не е добра за нашите служители, но това е единственото, с което разполагаме в момента. Организирани са конкурси за гранични полицаи и за полицаи. Когато дойдох бяха обявени 100, с моя заповед станаха 200. благодарение на моите усилия уговорихме с Академията да се направят програми за ускорено обучение на тези служители, за да могат да преминат обучение от три месеца, минималния срок, и след това да има форми за допълнително обучение”, обясни министърът.

„Най-важната мярка, която се надявам да има ефект, това е изграждането на съоръжението по границата, което е не просто изграждането на стена, а изграждането и на пътищата покрай нея. В момента сме намалили командированите с 50%. Имаме осигурени средства и сме предложили един социален пакет за командированите, които е допълнение, с възможност за профилактични прегледи и допълнително ползване на базите за почивка на МВР, за да могат по-добре да се реабилитират заедно с членовете на техните семейства”, обясни още Румяна Бъчварова.

Колкото повече се политизира протестът на служителите на МВР, толкова по-малко проблеми ще бъдат решени, коментира още вътрешният министър по време на парламентарния контрол.

Бъчварова заяви, че относно пенсионната реформа, позицията на синдикатите е била защитена от нея пред вицеприемиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Там, където не е можело да се намери решение, са били предложени допълнителни мерки, които поставят служителите на МВР в доста по-добри позиции, посочи Бъчварова.