Куба създаде обществени зони с безжичен интернет по булевард в Хавана
Куба създаде обществени зони с безжичен интернет по булевард в Хавана / снимка: БГНЕС, архив

Властите в Куба създадоха обществени зони с безжичен интернет на централната "23-та улица", в сърцето на социалния и културен живот на Хавана, съобщи Асошиейтед прес.

През последните седмици бяха инсталирани рутери по сградите на "23-та улица" в квартал Ведадо, известен със залите си за сценични представления и нощните си клубове. Десетки младежи насядаха днес по стълбища и веранди със смартфони, таблети и лаптопи.

Скоростта на сигнала е приемлива, достатъчна е да се зареждат клипове от "Ютюб", каза 16-годишният Анхел Падрон, който живее на две пресечки от улицата, известна още като "Ла Рампа", защото представлява полегат склон, спускащ се към
морето.

"Преди ходех по хотелите", каза той - един от малкото източници на безжична връзка в страната. Там един час онлайн струва една трета от заплатата, която повечето кубинци изкарват на месец. "Все едно са ми прекарали интернет в хола и са ми дали крила да летя из мрежата", добави Падрон.

Държавната компания монополист "Етекса" обяви в средата на юни, че ще създаде 35 уайфай зони на острова. Потребителите трябва да си отворят сметка в "Етекса", а услугата струва по 2 долара на час. Някои кубинци, получаващи относително по-големи заплати в частния сектор или имат роднини в чужбина, могат да си позволят такава сума. Тя обаче е твърде висока за много хора, които са на държавна заплата и изкарват около 20 долара на месец.

Източник: БТА