Споразумения за партньорство между Видин и Калафат
Споразумения за партньорство между Видин и Калафат / Община Видин

Кметовете на общините Видин и Калафат - Герго Гергов и Мирча Гуца подписаха споразумения за партньорство във връзка с подготовката на три проектни предложения по Програма Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г. Водещ партньор във всички проекти ще бъде Община Видин. С реализирането им местните власти ще се опитат да решат общи за двата града проблеми.

Първият проект по приоритетна ос 1 - „Добре свързан регион" е под работно заглавие „Подобряване на трансграничните връзки с Дунав мост 2 и свързаната TEN-T инфраструктура". Той включва ремонт на пътна инфраструктура, свързана с Е-79 и с порт Калафат. Това е общински път VID 1120 (II-14 Видин - Кула) - Цар Петрово - Тополовец - граница с Община Кула - Каленик - Дружба - Генерал Мариново - Рупци - околовръстен път Видин в участъка от км 13 + 350 до км 28 +750. Предвижда се рехабилитация на пътя, възстановяване на канавки и банкети, почистване на водостоци, дървета и храсти; възстановяване на хоризонтална пътна маркировка и на вертикалната сигнализация. Освен това ще бъдат закупени камиони за сметосъбиране, самосвали с допълнително оборудване, дъски за снегопочистване и пясъкоразпръсквачи, контейнери за отпадъци.
Вторият проект - „Историята е учител на живота" включва реконструкция на сградите на музеите „Конака" във Видин и „Маринку" в Калафат, както и реализация на нови експозиции в тях. „Пътят на независимостта 1877-1878" е третият проект, по който ще бъде направена реставрация и консервация на Видинска крепостна система „Калето" в нашия град и на паметници от периода на Руско-турската освободителна война в Калафат. Двата проекта са по приоритетна ос 2 - „Зелен регион".

Общият бюджет на Община Видин по трите проектни предложения е над 10 милиона евро.
Герго Гергов коментира, че с реализирането на проектните предложения Община Видин и Община Калафат ще имат инфраструктура, която ще позволи по-добрата комуникация и максимално използване капацитета на Дунав мост 2. С реставрацията на паметниците на културата на територията и на двата града ще се създадат условия за развитието на туризма. Той припомни, че проектът за Видинска крепостна система „Калето" е бил стопиран от общината поради допуснати слабости най-вече в проектирането на водните площи и е преработен в тази част, има подобрения.

Гергов обобщи, че изпълнението на партньорските проекти по програмата за трансгранично сътрудничество окончателно ще затвърди Видин и Калафат като една обща туристическа дестинация и ще засили контактите между населението на двата града. „Ще предложим пакет, с който всеки един жител на света ще може да запълни няколко дни от ваканцията си, разглеждайки културно-историческото богатство, което заедно притежаваме" - заяви видинският градоначалник.

От своя страна кметът на Калафат Мирча Гуца определи подписването на споразуменията като значим исторически момент и подчерта колко е важно двете общини да работят в една свързана общност и да презентират на гостите си общ туристически продукт.