Областният управител разпореди мерки за пожарна безопасност през летния сезон
Областният управител разпореди мерки за пожарна безопасност през летния сезон / Дарик Нюз - архив

Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска забрани със заповед изгарянето на стърнища, слама, суха трева по слоговете и край пътните ивици, паленето на огън и извършване на огневи работи в горите на разстояние 100 м. най-малко от тях, освен на определените за целта места от Държавните горски стопанства, Държавните ловни стопанства и териториалните служби за ПБЗН.  Забранява се устройването на лагери и къмпинги в горите, както и изгарянето на отпадъци от първичната обработка на дървесината.

Мерките се въвеждат с цел предотвратяване опасността от възникване на пожари в селското стопанство и горите в активния летен сезон, подобряване на превантивната дейност и намаляване до минимум на вредните последствия и щетите от тях. В заповедта на областния управител се задължават кметовете на общини в региона да набележат конкретни мерки за предотвратяване на селскостопанските и горски пожари и да организират тяхното практическо изпълнение.

Кметовете са натоварени и със задачата да създадат необходимата организация за денонощно дежурство на телефонните постове в общините и кметствата за пожароопасния сезон до края на август. Специалистите от  Областна дирекция „Земеделие” трябва да  определят  етапа на „восъчна зрялост” на житните култури  и да определят мерките за пожарна безопасност.

„При аварии, ремонт или спиране на водозахранването на населените места и обекти, в близост до горски масиви, своевременно трябва  да се информира най- близката Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – се посочва още в заповедта на областния управител.