Директорът на Родопския драматичен театър: В момента няма средства за спектакли
Директорът на Родопския драматичен театър: В момента няма средства за спектакли / Снимка: Адриан Кулев

В момента няма средства за производство на спектакли в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, категоричен е неговият директор Крум Филипов.

Причината за това е, съществуващата методиката и лошите отношения на културната институция и община Смолян.

„През септември не можем да продължим с нищо ново, а имахме намерение да направим една хубава комедия на родопски диалект, чийто режисьор е Петър Тодоров. В момента се репетира изключително на юнашко доверие никой не знае какви средства ще се получат за спектакъл , непрекъснато сме в търсене на средства“, коментира Филипов.

Той разпространи и отворено писмо, до всички институции в страната.

„Това писмо няма никакъв политически контекст. Стоя зад всяка дума казана в писмото. Театърът, духът са над всякакво политиканстване. Писмото има по-дългосрочна цел, отколкото тленните политически партийки, които са накацали навсякъде“, коментира Филипов.

Той подозира саботаж, тъй като следял клеветите и общите нагласи към театъра.

„Може би освен саботаж, става въпрос за липса на професионализъм и в някаква степен безотговорно отношение към културните процеси в България. Нашият град се обезлюдява, центърът за единения , мястото където трябва да ес събираме хората е театъра. Нашият театър е на повече от 100 години“, категоричен е директорът.

Относно упреците, че репортера на театъра е бил слаб, Филипов коментира: "Това се казва от изключително непрофесионалисти. Успяхме да създадем едно здраво ядро от театрална публика, която постоянно се разширява. Но правенето на театър , връщането на театъра без чалга, е въпрос на собствено упорство. Аз на главата си ще се побия но театър ще има."

 

„Има упреци, че е слаб администратор—аз не съм се оженил за длъжността Директор на РДТ, аз съм Крум Филипов и името ми е свидетелство за всичко около мен. Няма друг човек, убеден съм, на този етап, който да даде дългосрочна визия за театъра. Аз съм направил програма за 4 години, Любен Гройс беше заправил за 10 г. Когато това нещо потръгне, ще се оттегля и ще отстъпя мястото на един по-подготвен администратор и мога да съм в някакъв съвет за духовните теми , който театъра ще произвежда“, каза още Крум Филипов.

 

 

Относно съмненията му за саботаж той каза: "При предварително обявена програма на представления, които не са толкова развлекателни, а смислени, се слагат в деня преди и след премиерата две представления, кои очевидно ще накарат смолянчани да идат на тях , а не да дойдат на нашите представления. Направихме експеримент и пуснахме безплатен театър, залата пращеше, това показва, че липсват средства у нашите съграждани. Това не може да продължава така, аз ще се боря театъра да продължи."

 

 

 

„Имам положителни очаквания,като гледам обществения резонанс, смислените хора застават зад писмото ми, създава се обществено мнение, което трябва да накара ръководните органи в министерството и ръководството на общината да променят отношението си да се промени методиката, театърът да съществува“, каза още Филипов.

 

„Аз съм дълбоко убеден,че театърът е много важна институция за съхраняване на българщината особено в район като нашия, в който живее смесено население. Театърът културно обобщава и обединява хората. Ние сме се стремили изключително с репертоара си да поддържаме тази теза, с изключително български репертоар“, коментира още Филипов.