Жители на асеновградски села блокираха пътя за Смолян заради свлачище
Жители на асеновградски села блокираха пътя за Смолян заради свлачище / снимки: БГНЕС

Жители на асеновградските села Лясково, Яврово и Добралък блокираха за половин час днес по обяд пътя за Смолян заради свлачище на разклона за Асенова крепост, което затвори пътя към трите села.

С плакати „Дайте път на българското село, г-жо Павлова! За вас селски път - за нас магистрала” и „4 месеца 3 села откъснати от света” хората настояха да се прекрати бездействието на държавата и да се приведат необходимите средства за укрепване на свлачището.

По време на протеста бизнесмени и собственици на вили и хотелски бази в откъснатия район поискаха от държавата „да им даде под наем пътната отсечка”, която те ще възстановят със собствени средства. Пред протестиращите кметът на Асеновград Емил Караиванов обясни, че още през май общината е изпратила документацията пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, но до момента няма заседание и решение.

Свличане на земни маси на 23 май затвори пътя към трите родопски села, за които няма алтернативно трасе, участъци от него продължават да се свличат всеки ден.

Жители на асеновградски села блокираха пътя за Смолян заради свлачище
netinfo

Преди месец кметът Емил Караиванов е обявил бедствено положение в района, организирани са обходни маршрути, но те са достъпни само за високопроходими автомобили. Полиция охранява пътя към с. Добралък, по който се пропускат само коли със специално предназначение, на отбивката за Асенова крепост дежури и жандармерия.

По данни на общината за укрепване на свлачището и възстановяване на пътя са необходими 2,1 млн. лева, средствата обаче все още не са отпуснати.

Източник: БТА