На първо четене: реформата „Калфин” мина успешно в НС
На първо четене: реформата „Калфин” мина успешно в НС / снимка: БГНЕС
Реформата „Калфин” мина успешно в Народното събрание
80833
Реформата „Калфин” мина успешно в Народното събрание
  • Реформата „Калфин” мина успешно в Народното събрание

Парламентът прие на първо четене промените в условията за пенсиониране, изготвени от кабинета в Кодекса за социално осигуряване. Идеите минаха с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, БДЦ и АБВ, както и на четирима депутати от ДПС. Други шестима от движението заедно с патриотите се въздържаха, а БСП и „Атака” гласуваха против.

Предвижда се плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 г. за масовата трета категория труд. Предвижда се стажът за пенсиониране също да се увеличава с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г.

За хората, които нямат нужния осигурителен стаж, които е не по-малко от 15 години действителен такъв, да има плавно повишаване на възрастта за пенсиониране така че през 2029г. да достигне 67 години. Освен тази идея в проекта на кабинета е залегнало възрастта за пенсиониране при първа и втора категория труд са се увеличава до достигане на 55 години за първа категория и 60 години за втора. В момента работещите първа категория труд мъже се пенсионират на 52 години и 8 месеца, а жените - на 47 години и 8 месеца.

Вицепремиерът Ивайло Калфин обясни, че решението не е лесно и затова досега е бягано от него. „Запазването на сегашното положение гарантира катастрофа с пенсиите в бъдеще. В момента бюджета на Националния осигурителен институт е 9,6 млрд. лева. Допълнително има частни пенсионни фондове, които вече също навлизат на терена на изплащане на пенсии. Ресурсът в държавата е голям, ефектът е изключително малък”, коментира Калфин.

Бившият социален министър Хасан Адемов подкрепи предложенията на кабинета. „Но съществуват и рискове. Рисковете са в посока на това, че тази финансова стабилност е изключително зависима от демографските характеристики и икономическия растеж”, поясни той.

Кабинетът предложи, а депутатите одобриха на първо четене и от началото на следващата година се предлага въвеждане на възраст за пенсиониране на заетите в сектор „Отбрана и сигурност” като възрастта трябва е 52 години и 10 месеца. Идеята е плавно да се увеличава до достигане на 55-годишна възраст.

Тук предложението срещна критиките на Мая Манолова от левицата. „Представете си жена на 52 години как носи снаряжение от 40 кг и е ефективна. Всички ние в български условия сме повече мъже от мъжете, защото работим, раждаме деца, отглеждаме ги, грижим се за семейства и винаги сме на първа линия, когато трябва да се отстояват каузи и да се вземат трудни решения”, обърна се тя от трибуната.

Депутатите разгледаха общо 7 законопроекта, но бяха одобрени два - този на кабинета и този на реформаторския блок, които предвижда техническа промяна.