Зоки спечели редица награди и грамота за творчески постижения от министъра на културата
Зоки спечели редица награди и грамота за творчески постижения от министъра на културата / netinfo

Спортен клуб „ЗОКИ”- Велико Търново прибави още един невероятен успех към постиженията си за тази година. 14 танцьори на възраст от 6 до 23 години спечелиха 23 купи и лауреатски дипломи на провелия се от 24 до 28 юни в Албена Международен детски фестивал на изкуствата "ТРИКСИ", организиран от  Арт център СТРИНДЖЕНДО и община Балчик, под патронажа на Министерството на културата и със съдействието на  Културния институт към Министъра на вътрешните работи.

Международното жури изказа възхищението си от високото ниво на подготовка на великотърновските танцьори, което се дължи както на упоритата работа на треньорите на клуба  Зорица Радловска и Даниела Захариева, така и на гост хореографа Евгения Трофинчук, която е Световен шампион на Русия по танцово шоу и магистър по балетна режисура от АМТИИ- гр.Пловдив. Добрата си подготовка танцьорите дължат и на участието си в лагер-школите организирани от Българска федерация по спортни танцови дисциплини с президент Кремена Шопова.

При най-малките участници в първа възрастова група първи места спечелиха Магдалена Брайнова, Преслава Драгомирова и Ралица Стойчева, във втора възрастова група 10-14 години на първо място се класира Светозар Светозаров, втори места в различните стилове спечелиха Йоана Йорданова, Пламена Александрова, Мария Светозарова, Елизабет Маринова, трето място за Ина Матеева и четвърто място за Ивелина Русева. При най-големите на почетната стълбичка се качиха Симона Коева, Денислава Йовчева и Ангелина Галунска.

Първи места спечелиха и дуетите в стил характерни танци – Мария Светозарова и Елизабет Маринова и в стил съвременни танци  Гала Захариева и Светозар Светозаров. На първо място се класираха и формациите на клуба в различните стилове.  За най-добър танцьор на фестивала  беше избрана състезателката на СК ”ЗОКИ” Гала Захариева,която получи купа Гранд при за цялостно участие. Най-голямото признание е Грамотата връчена от Министъра на културата г-н Вежди Рашидов  за творчески постижения на ръководителя на клуба Зорица Радловска.

Предстояща за клуба е подготовка за новата състезателна година, за която талантливите танцьори са си поставили за цел участие в най-престижното състезание в танцовото изкуство, а именно Световната танцова олимпиада, която се провежда в Москва. Започва набирането на нови състезатели и предстоят лагер-школи през лятото организирани от БФСТД.