Белгия е в капана на незапомнена жега
Белгия е в капана на незапомнена жега / БГНЕС

Белгия отчита невиждани от над 100 години жеги, като в страната в последните дни бяха измерени температури над 34 градуса по Целзий.

Високите температури стават повод и за закъснения на влаковете, тъй като релсите се огъват. Специалисти отбелязват, че температурата на повърхността на релсовия път достига 50-70 градуса. Така на всеки 100 метра железен път се наблюдава разширение от седем сантиметра.

Прегряват и кутиите за електронен контрол на скоростта на влаковете. Времето вчера стана повод за пожар на гарата в столичното предградие Вилворд.

Пътните настилки също търпят щети - бетонът се издува, като на места се образуват подутини от по десетина сантиметра. Властите съобщават, че досега са засечени няколко верижни катастрофи по магистралите, предизвикани от издута настилка.

Пътните служби предприемат незабавни ремонти, при които първо разбиват въпросните участъци, като изкопават по 20 сантиметра в дълбочина повредената настилка и преасфалтират веднага.

Медиите съобщават за три случая на удавяне на хора, влезли вчера във водоеми, за да се разхладят. Две от жертвите са деца, останали без родителски надзор.

Синоптиците посочват, че измерената вчера температура от 34,4 градуса по Целзий е най-високата, отчитана в страната от 1901 година насам. Днес температурите ще достигнат 37 градуса, като средногодишната най-висока температура в страната при обичайни условия е 18 градуса.

В съчетание с характерната влажност, днешните температурни аномалии се възприемат като опасни за здравето.

Източник: БТА