„Държавата си купува власт с държавни пари и никой няма интерес това да се промени", коментира в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия журналистът Миролюба Бенатова.

Преди дни тя провери защо кметовете на община Белина и на община Якоруда не са пожелали хора от техните общини да се включат в програми за временна заетост, която ще действа през лятото и ще осигури ангажираност и пари на 74 души в Якоруда и 38 души в Белица.

„Основно тези хора ще бъдат използвани за почистване на корита и дерета. Държавата дава една прекрасна възможност да се назначат тези хора. Постъпиха две писма от община Белица и община Якоруда, в които се отказа участие в тази програма. Няма никакви мотиви към тези писма", заяви пред камерата на Нова областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който е от ГЕРБ.

Отказът от работни места става известен, когато информация за това излиза в медиите. Цитират се съмнения на кметовете от ДПС на Белица и Якоруда, че програмата е предизборно оръжие на ГЕРБ. Хората по програмата ще се назначават от областния управител, а кметовете по места няма да участват в подбора и затова отказват да участват изобщо.

„Има хиляди варианти да се злоупотребява, законът е отворен", коментира кметът на Белица Ибрахим Палев. „Тези хора ще работят и при всички случаи щяха да го правят, но въпросът е на кого ще се отблагодарят след това", добави той. „Тази тема за мен е приключила", заяви той пред Нова.

„Те са насочват към определени безработни с цел на по-късен етап да упражнят политическо влияние", смята и кметът на Якоруда Нурадин Кафелов, който е и част от централното ръководство на ДПС.

„Програмата за временна заетост решава временно проблема. Това много умело се използва. Мисля, че историята с кметовете сега ще се прехвърли като история с областните управители, които се назначават от властимащите. Проблемът е в това, че ние трябва да решим трайно въпроса със заетостта и още по-трайно трябва да решим въпроса с гетата. Защото - независимо кой живее там, проблемът с гетата ще се задълбочава", коментира финансовият експерт Мика Зайкова.

„Аз познавам една от тези две общини, гръцки бизнесмени искаха нещо да правят там и не им се позволяваше, някои от кметовете искат да нямат заетост", добави тя.

Източник: Novanews.bg