Протестиращи плашат да запалят училище, в което настаняват ромите от Гърмен
Протестиращи плашат да запалят училище, в което настаняват ромите от Гърмен / снимка: Dariknews.bg, архив
Протестиращи заплашиха да запалят сградата, в която настаняват ромите от Гърмен
80812
Протестиращи заплашиха да запалят сградата, в която настаняват ромите от Гърмен
  • Протестиращи заплашиха да запалят сградата, в която настаняват ромите от Гърмен

Жителите на гърменското село Осиково са категорични, че не желаят ромите, чиито къщи бяха разрушени, да бъдат настанени в сградата на местното училище. Въпреки, че все още няма официално решение на Общинския съвет, днес около стотина жители на Осиково се събраха пред сградата на община Гърмен в знак на протест.

Митингът премина мирно, не се стигна до ескалация на напрежението. "Управляващите да намерят друг вариант, не сме съгласни ромите да бъдат настанени тук. Затвориха ни училището, защото Общината няма средства да го поддържа, децата ни учат в село Рибново, а сега за ромите има пари", каза Росица Пехливанова, която е сред протестиращите.

Тя поясни, че местните се страхуват, че ще бъдат жертви на кражби и физически саморазправи, в случай, че останалите без дом роми бъдат настанени в училището. Хората в Осиково се заканват, че ако ромите бъдат докарани в селото, ще запалят училищната сграда.

"Ще продължим с протестите си, докато не бъдем чути", категорични са протестиращите. Кметът на Осиково Митко Дедьов застана зад позицията на съгражданите си.

Той заяви, че няма да допусне представителите на ромската общност да живеят в местното училище.

Десетки роми останаха без дом, след като петте от общо 124 къщи в ромския квартал "Кремиковци" бяха съборени в понеделник. На 13 юли се очаква да бъдат премахнати още две постройки. Останалите ще се разрушават поетапно.