„Ислямска държава“ заплаши Хамас в нов видеозапис
„Ислямска държава“ заплаши Хамас в нов видеозапис / Thinkstock/Getty Images

Бойци от групировката "Ислямска държава" (ИД) заплашиха да превърнат Газа в един от своите бастиони и обвиниха радикалното палестинско движение Хамас, контролиращо ивицата, че не е достатъчно радикално в прилагането на религиозните правила и закони, предаде Ройтерс.

Обвиненията и заплахите бяха отправени във видеоизявление, разпространено в ислямистки сайтове и записано в Сирия. Записът е озаглавен "Послание до нашия народ в Ерусалим", уточнява британският в. "Индипендънт".

В него Хамас е обвинен от ИД, че си има вземане даване с националисти и секуларисти като Иран и шиитското ливанско движение Хизбула, посочва британското издание.

Във видеото трима бойци на ИД позират с автомати "Калашников" и произнасят 16-минутно обръщение към "тираните от Хамас".

"Целта на джихада е не да освободи земя, а да се бори за прилагането на законите на Аллах", казва един от бойците. "Ние ще изкореним еврейската държава, а вие и Фатах /палестинското движение на палестинския президент Махмуд Абас/, и всички останали привърженици на светското общество сте нищожества и ще бъдете потъпкани от нашето настъпващо множество", казва друг боец на ИД.

Управлението по шериата ще бъде въведено в Газа въпреки вашата воля.

"Кълнем се, че случващото се в Леванта днес и по-специално в палестинския бежански лагер Ярмук ще се случи и в Газа", каза трети боец, визирайки напредването на ИД в Сирия, в това число и в лагера в покрайнините на сирийската столица Дамаск.

Източник: БТА