Киномаратонът в Горна Оряховица започна с филма Съдилището, пълна зала и аплодисменти
Киномаратонът в Горна Оряховица започна с филма Съдилището, пълна зала и аплодисменти / снимка: Пресцентър - Община Горна Оряховица

С българския филм „Съдилището”, носител на „Златна роза 2014”, започна киномаратонът в Горна Оряховица. Седмицата на киното се организира за поредна година от Общината и София Филм Фест. Идеята на организаторите тази година бе прожекциите да са на открито в НЧ „Братя Грънчарови-2002”, но заради лошото време откриването на феста започна в Зала 1, която бе препълнена от почитатели на седмото изкуство. Фестът бе открит от заместник-кмета Йорданка Кушева и директорът на София Филм Фест Стефан Китанов. „Няма заглавие от тази програма, което да бъде пропуснато. Щастливи сме да ви предложим най-доброто от световното и българско кино в момента”, каза Китанов, представяйки програмата.

Публиката изпрати с ръкопляскания първия филм от селекцията за вечерта – „Съдилището” на Стефан Командарев, автор и на най-награждавания до този момент български филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”. За късната прожекция бе програмиран „За короната и страната” на Джон Бурман.

Тази вечер фестивалната програма продължава отново в 21,00 ч. със „Солта на земята”, на режисьора Вим Вендерс и Жоао Рибейро Салгадо. Филмът е с номинация за „Оскар” за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан 2014. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

В 23.00 часа започва изключителния филм „Диви истории” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, носител на номинация за чуждоезичен „Оскар” 2014, както и на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми. Филмът е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл. Желанието за успех, състезанието между хората и неравенството в света, в който живеем, стресират и депресират много хора, някои от които в един момент не издържат. Филмът е точно за тях...