Международен форум събира във В. Търново прочути интериорни дизайнери
Международен форум събира във В. Търново прочути интериорни дизайнери / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Най- добрите интериорни дизайнери в страната пристигат във Велико Търново за международния форум „Design Academy”. Организатор на мащабното събитие е Асоциацията на интериорните дизайнери в България, която с любезното съдействие на Общината, ще събере в старата столица светилата в проектирането на дизайна на сгради, жилища, мебели, осветление, настилки и цялостно обзавеждане. Специално за форума ще пристигнат над 150 участници от страната, Германия, Италия, Индия, Израел, Норвегия и Швеция. Очаква се повече от 20 мебелни фирми да покажат своята продукция. В рамките на академията освен водещи български и чуждестранни интериорни дизайнери ще бъде представена и Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа”.

„Избрахме Велико Търново, защото искахме градът да има ясно изразен профил на културно средище с традиции в областта на културните политики. Избрахме го, защото той има традиции и постижения в дизайна, има доказали се във времето професионалисти, които работят в тази сфера”, каза председателят на Асоциацията на интериорните дизайнери Гена Събева.

Целта на академията е да срещне българските професионалисти в тази сфера с чуждестранните им колеги, да „извади на светло” личността на дизайнерите, които често остават в сянката на архитектите като популяризира професията.  Едноседмичното събитие, което има задачата да създаване на контакти между дизайнери, архитекти, вносители и производители на продукти за интериора, студенти и крайни клиенти, ще  представи най-новите тенденции при материалите, технологиите и инструментите за работа в интериорния дизайн. Уоркшопи, спортни мероприятия, парти вечери, лекции на водещи и популярни наши и чуждестранни дизайнери и архитекти са заложени в седемдневната програма, която обхваща периода 6- 12 юли. По време на форума в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” ще бъде открита експозицията „Дизайноспособните”, която показва забележителни проекти, удостоени национални и международни отличия.

„Това, че форумът се случва във Велико Търново, е прекрасно, защото  градът е с много амбиции  освен в културно-историческия туризъм, но и в духовната сфера”, коментира заместник-кметът на Общината Ганчо Карабаджаков. По негови думи интериорният дизайнер е изключително престижна професия в Европа и Америка и хората, които уважават себе си, ценят времето и средствата си, се обръщат именно към такива специалисти.

„Много хора мислят, че ангажирането на интериорен дизайнер е лукс. Това обаче не е така. Има тесни специалисти и нашата цел е да популяризираме тази професия и дадем повече възможности за изява, да кажем на всички хора, които имат жилища, че е редно да ползват професионалисти, за да спестят усилия, и да направят средата, в която живеят наистина удобна”, добави Гена Събева.