Бъчварова докладва за мерките срещу ромската престъпност
Бъчварова докладва за мерките срещу ромската престъпност / снимка: БГНЕС, архив

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова ще представи мерки, които МВР предприема за осигуряване и опазване на обществения ред в малките населени места и райони с компактно ромско население.

Изслушването на Бъчварова и на главния секретар на МВР Георги Костов ще се проведе в парламентарната комисия по вътрешна сигурност.

До изслушването на ръководството на МВР се стигна, след като в последния месец и половина възникнаха инциденти между българи и роми в Гърмен и в столичния квартал „Орландовци”.

На заседанието на комисията се очаква депутатите от Четворната коалиция да подкрепят действията на МВР. Първоначално от Патриотичния фронт поставиха ултиматум, че ще оттеглят подкрепата си от правителството, ако МВР не се справи с битовата престъпност.

По-късно обаче партньорите на ГЕРБ във властта смекчиха тона и декларираха подкрепа за политиката на Бъчварова. Междувременно част от депутатите от Реформаторския блок се обявиха за осигуряването на постоянно полицейско присъствие в ромските махали.

Като част от мерките за намаляване на напрежението, в понеделник властите разрушиха част от незаконните къщи в ромската махала на Гърмен. В квартал „Орландовци” в София пък бяха поставени камери за видеонаблюдение.

Източник: БГНЕС