Велико Търново е сред регионите с най-много свлачища в страната
Велико Търново е сред регионите с най-много свлачища в страната / снимка: Пресцентър Областна администрация, архив

Велико Търново е сред регионите с най- много свлачища в страната. Те са 221 на брой, показват данните, с които разполага Областна администрация. Само в златаришкото село Росно са 12. Последното свлачище, което създава сериозни проблеми в региона е на пътя между Сухиндол и Севлиево.

„Пътят продължава да е затворен, но това не означава, че има откъснати населени места. Злоупотребяваше се, че децата са лишени от конституционното си право на образование. Това категорично не е вярно”, информира областният управител проф. Пенчо Пенчев. Той посочи, че движението е пренасочено през обходен маршрут, който е с около 10 км по- дълъг от обичайния. По негови думи трасето е напълно обезопасено с мантинели и преминаването се осъществява нормално.

„След сериозни проучвания стана ясно, че решаването на проблема със свлачището ще струва около 7,2 млн. лв. с ДДС. Като пример мога да посоча, че близо 200 хиляди кубика земна и скална маса трябва да бъдат премахнати. Строителството ще бъде много сложно”, обясни проф. Пенчо Пенчев и добави, че са необходими допълнителни проучвания каква е причината за активизирането на свлачището. Областният управител информира още, че в района на пътя минава напоителен канал, който заедно с валежите са в основата на неприятния процес.

Проф. Пенчо Пенчев категорично заяви, че дъждовете през последните дни не са създали сериозно проблеми в региона.