Георги Божинов: Във врачанско има поне два соларни парка, чиито собственици трябва да върнат парите на държавата
Георги Божинов: Във врачанско има поне два соларни парка, чиито собственици трябва да върнат парите на държавата / Дарик Враца

Народният представител от БСП Георги Божинов поиска днес оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов. „Регулаторът в България е независим, но не може да бъде независим от фактите", заяви Божинов. По думите му КЕВР анулира фактите, посочени в независимите одити на енергоразпределителните дружества, изготвени по време на правителството на Орешарски, както и констатацията за държавна подкрепа за ВЕИ-тата.

„Не можеш да минаваш към нов модел на ценообразуване без да направиш анализ на одитните доклади на своите предшественици...Точно преди 1 година тогавашният ДКЕВР, с председател Боян Боев завежда пред Европейската комисия жалба за неправомерна държавна помощ на двете американски централи и за прекомерна държавна подкрепа на възобновяемите енергийни източници.

Жалбата е конституирана от ЕК, зададени са допълнителни въпроси на страната и сега сме в процедура, при която би трябвало да настояваме за отговор от ЕК", обясни Г.Божинов. Следващият председател на ДКЕВР Светла Тодорова, по думите на Божинов се е опитала да изтегли жалбата. Освен това е отказала да подпише издадените 2 600 наказателни постановления за административни нарушения на ЕРП-тата, съставени от ДКЕВР на базата на одитите, а само 500 от тях.

При тези проверки по времето на Боев са установени нередности и при близо 300 инвеститори във ВЕИ-та. „Високата цена на тока от ВЕИ-тата е с цел възвръщане на инвестициите, които са вложени в тяхното построяване. Оказва се обаче, че при тези около 300 инвеститори във ВЕИ-та парите не са от собствени средства или кредитен ресурс, а от ОП „Развитие на селските райони".

Така парите, които постъпват сега при тях от високата изкупна цена на тока от зелените централи е чиста печалба без вложени никакви собствени пари преди това и директно се окачествява като държавна помощ. По думите на Божинов във врачанско има поне два соларни парка изградени по този начин, чийто собственици получават дивиденти без да са вложили нито лев преди това.

„Не можеш да искаш сега от Държавната агенция за финансов контрол да установи нередности, когато в одита, който си имал на бюрото, това е посочено", коментира Георги Божинов. „КЕВР и държавата трябва да кажат - получихте толкова пари - върнете ги веднага! И така да се покрива дефицита в НЕК. За този 1 месец, който им дадохме трябва да се изчисли колко си заявил, колко продаваш, как соларната станция ти работи по 24 часа?! Такова перпетуум мобиле няма!"