Отпадните води вече няма да замърсяват морето край Несебър
Отпадните води вече няма да замърсяват морето край Несебър / netinfo

Несебър финализира ключовия проект за изграждане на  дълбоководно заустване на пречистени отпадъчни води от ПСОВ – Равда,

Днес официално лентата на завършения инфраструктурен проект прерязаха кметът на община Несебър Николай Димитров, Благой Филипов, председател на Общински съвет – Несебър, Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас, Таня Манолова, директор на РИОСВ - Бургас, инженер-резидентът Янко Андреев, Ганчо Тенев, директор на ВиК-Бургас и Янчо Илиев, заместник-кметът на община Поморие, която е асоцииран партньор по проекта.

От 1 юли юли системата от тръби, положени по дъното, ще отвежда пречистените отпадъчни води на 2.5 км навътре в морето, съгласно всички съвременни екологични норми и международни стандарти. Новите пречиствателни съоръжения, свързани със станцията в Равда,  ще бъдат готови изцяло наесен.

Дълбоководното заустване се осъществи посредством две паралелни полиетиленови тръби с условен диаметър Ф 800. За пръв път заустването на  пречистените отпадни  води е на  2,5 км. навътре от брега и това е изключително важно за безпроблемното протичане на летен сезон 2015 от екологична гледна точка.

ПСОВ Равда се реконструира и модернизира така, че капацитетът и да е за 222 000 еквивалент жители. /29 684 жители, 150 000 туристи в сезон /

Стойността на проекта е 95,8 млн. лева, от които 92,9 млн. лв.  БФП и съфинансиране от община Несебър в размер на 2 910 173 лв.