Арести в Кувейт след кървавия атентат срещу шиитската джамия
Арести в Кувейт след кървавия атентат срещу шиитската джамия / БГНЕС

Властите в Кувейт задържаха 60 души и закриха местна благотворителна организация за предполагаеми нарушения при събиране на финансови средства за сирийци, предаде Ройтерс. Кувейт затегна мерките за сигурност след като атентатор се самовзриви в шиитска джамия по време на петъчните молитви, убивайки 26 души. Според властте атаката цели да всее междурелигиозен раздор в държавата с преобладаващо сунитско мюсюлманско население.

Според местни медии 60 души, както граждани на Кувейт, така и на други страни от Залива, са задържани за разследване от силите за сигурност. Някои от тях са имали контакт със сунитски екстремисти, а други са заподозрени, че принадлежат към екстремистки групи.

Петима заподозрени за съучастие атентата, извършен от саудитски поданик, са предадени на прокуратурата, след като признали, че са получили парични преводи от чужбина, за да готвят и извършват атентати срещу религиозни храмове. Преди това бе съобщено, че са задържани шофьорът на колата, докато откарала атентатора до джамията, собственика на колата и собственикът на къщата, където шофьорът се скрил след атентата.

Атентат в джамия в Кувейт по време на петъчната молитва, има жертви

Вестник "Ар Рай" съобщи, че властите са закрили фондацията "Фахд ал Ахмед" заради "системни нарушения въпреки предупрежденията". Според източник в министерството на труда и социалните въпроси фондацията многократно била предупреждавана да спазва законите, изискващи парични средства за сирийци да бъдат набирани по официални канали.

Високопоставен американски източник, цитиран от Ройтерс, заявил пред вестника", че "Кувейт е центърът на набирането на средства за терористичните групировки, действащи в Сирия".

Източник: БТА