Предупреждават за необичайни жеги в Европа
Предупреждават за необичайни жеги в Европа / Thinkstock/Getty Images

Гореща въздушна маса от Африка е причина за необичайно горещо време в Западна Европа, предаде Асошиейтед прес.

Синоптиците предупредиха, че в Южна Франция температурите може да достигнат над 40 градуса по Целзий - ден след като в Кордоба, Южна Испания, термометрите отчетоха близо 44 градуса.

Испания и Португалия отправиха днес предупреждения до жителите си да вземат допълнителни мерки срещу горещините, които са обхванали Иберийския полуостров.

След Франция горещата въздушна маса ще достигне и Обединеното кралство утре, когато температурите в Лондон ще надминат 30 градуса.

Никола Мейкси от лондонската метеорологична служба каза, че горещините ще започнат да намаляват от четвъртък.

В Женева бе обявена тревога за извънредно горещо време, след като по обяд температурата в града стана 32 градуса и се очаква да достигне 39 градуса до събота, предаде Франс прес.

Местните метеоролози очакват силни жеги в района на Женева от утре поне до 7 юли. "Тези извънредни метеорологични условия може да имат сериозни последствия за здравето на по-уязвимите хора", предупреди в изявление отговоращият за социалните въпроси федерален департамент (министерство).

Медицинските служби на кантона Женева "са задействали плана за реакция при силни горещини и напомнят, че е необходимо човек да се пази от жегата, да приема достатъчно течности и да проявява солидарност към своите близки и съседи", се казва още в изявлението.

Санитарните служби и аптеките на кантона са увеличили степента си на готовност.

Източник: БТА